top of page

3 nya böcker i januari

Uppdaterat: 20 jan. 2022

Nu längtar man efter nytt att läsa eller hur? Det släpps inte jättemånga nya böcker i januari verkar det som, men dessa tre som är helt nya i januari åker upp på min boklista att köpa eller låna på bibblan!Babetta av Nina Wähä: "Katja och Lou är bästa vänner. De möttes på teaterlinjen på Södra Latin, och medan Katja numera jobbar på ett ekologiskt kafé så har Lou blivit filmstjärna efter succén med storfilmen Babetta. En dag får Katja frågan om hon vill komma och tillbringa sommaren i ett sydfranskt château tillsammans med sin bästa vän. Hon blir inbjuden till ett slott, i vilket Lou bor tillsammans med en fransk filmlegend."


Filmstjärnor och franska slott. Ja, tack. Hur skulle man inte vilja läsa den?


En kvinnas frigörelse av Édouard Louis: ”Under en stor del av sitt vuxna liv levde min mor i fattigdom och misär, kuvad och ibland rentav förnedrad av maskulint våld. Hennes tillvaro framstod som för alltid begränsad av klassförtryck och av kvinnoförtryck. Men så en dag, vid fyrtiofem års ålder, gjorde hon uppror mot det livet, flydde och började bit för bit skapa sig en frihet. Den här boken är berättelsen om hennes förvandling.”


Åh - fyrtiofemåriga kvinnors förvandling vill man ju läsa om. Édouard Louis är en av Frankrikes största författare idag och här skriver han om uppgörelsen med sin egen mamma.


Carpe fucking diem av Sofie Weidemann: "I Hannas telefonbok finns mängder med namn, men när hennes liv plötsligt ställs på ända har hon ändå ingen att ringa. Inte ens Peter, hennes filmstjärna till pojkvän som säger sig älska henne över allt annat, finns där för henne. Hon kastar sin mobil i en gatubrunn och flyr på ren impuls till Los Angeles. Där återförenas hon med sin barndomsvän Gabriel – utan att berätta varför hon lämnat allt bakom sig. Gabriel drömmer om att bli musikalartist, men efter tio år i Hollywood bor han ovanpå ett garage och jobbar som poolskötare åt patologen Henry som är folkskygg och udda – och den vackraste man Hanna någonsin har sett."


Återigen filmstjärnor, nu i Los Angeles. Yes, låter lovande.


Nu ska jag läsa vidare på Marianne Mörcks självbiografi - helt underbar människa! Skriver om boken nästa vecka.

Comments


bottom of page