top of page

5 böcker i december

Men åh så många bra böcker jag har hittat här och som jag vill läsa. Ger alltså inga garantier för att dessa är bra, men de är såna som jag blir sugen på att läsa. Och fina omslag.


Varsågod här får du 5 lästips 📚​📖 att bli inspirerad av. Kanske kan bli julklapp till någon, eller julklapp till dig själv.
Dunning-Kruger-effekten av Andrés Stoopendaal. Den namnlöse huvudpersonen och hans flickvän Maria har bjudit vännerna Otto och Agnes på middag. Otto och Agnes är mycket olyckliga då deras katt Frodo har rymt eller möjligen ramlat ut genom fönstret. Middagen är redo. Dramat kan börja.


Nikes bok av Agnes Lidbeck. Det är tidigt 1980-tal i Kummelvik på Österlen. En bortglömd pärla till by. Jannes familj har fiskat torsk så länge man minns. Rosmarie vet precis hur livet kommer att bli - som mammas. Tommy och Karin dricker svala drinkar, barnen leker under ekarna på Näs, ett paradis. Alla har sin plats.

Låter precis som en bok för mig.Skuggan av en dotter av Elena Ferrante. Tredje boken i serien som kallas Tre berättelser om kärlek. De är fristående från varandra och denna senaset har blivit film, The Lost Daughter, skriven och regisserad av Maggie Gyllenhaal, med Olivia Colman i huvudrollen. Måste jag se. Men först vill jag läsa boken. Beskrivs som psykologiskt drama: Leda har för en tid sedan gått igenom en skilsmässa och lever för sitt arbete som engelsklärare, när hon inte ägnar hon sig åt sina två döttrar. När dessa är stora nog att flytta hemifrån väljer de att förena sig med sin far som är bosatt i Kanada. Leda fasar för att bo själv och tror att hon ska lida av ensamhetens gissel. Tvärtemot vad hon föreställer sig, blir ensamtillvaron en befrielse och hon känner sig helt enkelt lättad över att slippa ansvaret. Leda beslutar sig för att åka på semester vid havet, till en liten badort i södra Italien för att riktigt rå om sig själv.


Asfaltsland av S.A. Cosby. Beauregard »Bug« Montage är numera en hederlig mekaniker, kärleksfull make och hårt arbetande far. Och han vet att det inte finns någon framtid för den han brukade vara: den amerikanska östkustens bästa flyktchaufför.

Men när Bugs omsorgsfullt uppbyggda nya liv börjar gå i spillror dras han obönhörligt tillbaka. När en tidigare partner hör av sig om en juvelstöld drivs han till att än en gång sätta sig i förarsätet.

Boken har hyllats av kritikerna och bland annat utsetts till en av Årets bästa kriminalromaner i The Guardian, Årets thriller på Amazon och en New York Times Notable Book of the Year.Så jävla operfekt av Charlotte Cederlund. Boken beskrivs som en ungdomsbok (12-15 år) men jag tror den kan passa många fler. I Emmas skola är alla så perfekta; smala, snygga och självsäkra. Allt det som Emma inte är. Varje dag gör hon sig så osynlig som möjligt, sticker aldrig ut. Allt för att inte bli utsatt så som Jamila blir. Men så hittar Emma en lapp med rosa text som säger att hon är bra som hon är och plötsligt vågar hon göra saker hon aldrig tidigare vågat. Som att stå upp för sig själv.

Så jävla perfekt titel dessutom!


Tidigare månadsboktips med nya böcker finns här:


Comments


bottom of page