top of page

Amerikansk jord, Vänligheten och Små katastrofer

Uppdaterat: 8 apr. 2021

Här får du fem nya böcker


Läsa är som vitaminer för skrivandet! Yes! Det är inte prokrastinering, nej nej nej. En helt ny bok, ett glas rött, en skål med chips. Är det den perfekta kvällen eller? Och helst ska man ha en hög olästa böcker bredvid sig alltid! Förstår du hur jag menar? Det är jag säker på. Därför får du varje månad heta lästips av mig! Torsdagar dessutom - alla vet ju att torsdagar är veckans bästa dag.


Rosa Ventrella, är det en parfymdoft? Nej det är författaren till boken "Min alltför vackra syster". Visst tänker man på Ferrantes Min fantastiska väninna? Detta är också en italiensk familjesaga, Rosa Ventrellas andra bok på svenska. Den första heter Historien om en anständig familj och kom 2019.


Om snö och guld heter Inger Edelfeldts nya bok. Hon har ju skrivit ett gäng, googlade men det var så många att de inte gick att räkna. Hon har också illustrerat en massa bokomslag, bland annat till Tolkienböcker. Miranda i Om snö och guld tecknar också, kanske som en flykt från sin familj och från de som tycker hon är konstig.


Amerikansk jord, eller i original: American dirt. Lite mer kraft i originaltiteln. Etta på New York Times bestsellerlista och med i Oprahs bokklubb. Mexikanska Lydia och hennes åttaåriga son är de enda som klarar sig när en knarkkartell hämnas på hennes man. De flyr till USA. Aktuell och kontroversiell. Och ruskigt bra enligt mig, som läste den när den kom på engelska.


Små katastrofer av Sarah Vaughan. Titeln och omslaget skriker läskigheter. En kväll möts läkaren Liz av en av sina bästa vänner och hennes tio månader gamla dotter på akutmottagningen. Dottern har en huvudskada och mammans historia hänger inte ihop. Har mamman skadat sitt barn? Mycket tveksam till att våga läsa denna men verkar välskriven och inte bara panikgråtframkallande.


Vänligheten, alltså hur jäkla smart titel? Vänligheten. Innan jag köper en bok läser jag ALLTID första meningen. Verkligen alltid. Inte alltid är den så här genial: "En dag för några år sedan gick jag genom Norrtälje och plötsligt fick jag syn på den: vänligheten". Va, man kan ju bara lägga ner sitt eget lilla pyttiga försök till skrivande. Detta är ren poesi. Längtar efter att läsa resten.
Varsågod - bara att ladda ner eller skriv ut o ta med till din

FBB - favoritbokbutik!


Missa inte nästa boktips som kommer den 4 februari!

Comments


bottom of page