top of page

Boktips! 2 nya böcker i april

älskar nog alla Maj-Gull Axelssons böcker? eller? måste googla o kolla vilka jag läst, för hon har skrivit en hel del. Men "Rosario är död" (har du inte läst den så gör det NU! men varning den är så jäkla obehaglig) och "Jag heter inte Miriam" är ju två tips i alla fall.Maj-Gull Axelssons böcker är ofta hemska men alltid varma, om du förstår hur jag menar. Man glömmer dem inte. alltså blir jag glad när jag ser att hon skrivit en ny. Svalors flykt. Så här beskrivs den på adlibris:


”Började det med Elake herr P? Med bitska fröken Z? Eller med kyliga fru C?”


Psykologen Christel har fått en ny patient. Molly Andersson 16 år. Det är åtminstone vad som står i papperen. Men Molly hävdar att Molly är ett hundnamn och vill hellre bli kallad Zadie Moonbeam. Anledningen till att hon har hamnat hos Christel är att hennes föräldrar, vars våld och missbruk har tvingat henne ut och in i olika fosterhem under hela uppväxten, äntligen är ute ur bilden. Nu kan hon få en egen lägenhet, under förutsättning att hon bedöms vara mogen för det. Och den som ska bedöma det är Christel.


Christel känner ett slags släktskap med Zadie, men tampas samtidigt med egna problem. Hon har diagnosticerats med Parkinsons sjukdom, men vill inte gärna erkänna det ens för sig själv eller sin bästa vän, kusinen Lisbeth, som numera är pensionerad efter ett helt liv som förlossningsläkare. Ett av de barn Lisbeth hjälpt till världen är Zadie Moonbeam. Så en dag får Christel veta att Lisbeth har fått ett anonymt brev. Det är mycket skrämmande.


I sin nya roman Svalors flykt ställer Majgull Axelsson frågor om medmänsklighet, skuld och ansvar, om myndigheters inverkan på våra liv, men också om kroppens förhållande till medvetandet och om rätten att få leva sitt liv och att ta makten över sitt öde.


Verkar bra va?

sen hittade jag denna, "Skolan för goda mödrar" av Jessamine Chan. en debut som jag kände att jag skulle åka o köpa direkt. Och så såg jag att den inte kommer förrän 13 april. Hmmm. ändå bra för jag skulle ju skriva klart mitt eget manus. Klydda inte!


Men i alla fall. Detta är en dystopi - sluta inte läsa om du tänker "Jag tycker inte om dystopier", det gjorde inte jag heller men sen såg jag "Handmaid's tale" och höll på att svimma av brahet. Blir avundsjuk på alla som inte har sett den och har det framför sig. (jag gillade inte fantasy heller och sen såg jag Game of Thrones och det kan ju vara världens bästa tv-serie? kanske efter Breaking bad)


därför blir jag nyfiken på "Skolan för goda mödrar", särskilt när den är skriven av en debutant och beskrivs som blivande klassiker.


Vi befinner oss i en skrämmande välbekant framtid. Småbarnsmamman Frida Liu kämpar förtvivlat med att få tiden att räcka till. Hon har varit uppe sedan fyra på morgonen och tagit hand om sin dotter, Harriet. Nu måste hon avsluta en artikel hon håller på att skriva, men materialet är kvar på jobbet. Ingen skulle väl märka om hon åkte och hämtade dokumenten och kom tillbaka om en timme?

Men staten håller ögonen på kvinnor som Frida - kvinnor som inte är beredda att ge upp alla sina ambitioner, hela sitt yrkesliv, för moderskapets skull. Den här gången blir hon tagen på bar gärning, och domen blir hård: Frida bedöms vara oförmögen att ta hand om sitt barn. För att inte förlora vårdnaden om Harriet för alltid måste hon gå med på att omskolas - på en sluten anstalt med andra dåliga mammor.

"Skolan för goda mödrar" är en djupt gripande och fullständigt gastkramande historia som lika gärna skulle kunna utspelas här och nu.


Glad påsk!

Comments


bottom of page