top of page

5 boktips i mars

Uppdaterat: 17 mars 2022

Här kommer 5 boktips på helt nya böcker som kommer nu i mars! Och hur gött känns det inte att säga "nu i mars"? Det måste ju ändå betyda att det inte är vinter längre. Japp.


Bröd och mjölk av Karolina Ramqvist, är första boktipset.


"I Bröd och mjölk skriver Karolina Ramqvist om en ensam flickas uppväxt fylld av doft, färg och smak. Det handlar om maten som lockar och skrämmer. Hon minns mandarinerna, det rostade brödet, hur ett av de första orden var Schwarzwaldtårta. Att en tallrik färdiggräddade pannkakor på diskbänken betydde att hon skulle vara ensam hemma. Hon minns sin mammas doft, sin mormors risgrynspudding och första gången hos pappan, hur han lagade en perfekt middag till henne.


Vem var hon? Hur blev hon? Hon spårar sin uppväxt i minnena av människorna, och maten, den som kan fylla hela hennes sinne och samtidigt hotar att förtära henne. I centrum står matsalsbordet som gått i arv, ett bord tänkt för stora middagar, som hon oftast suttit vid ensam. Hon har tagit med sig det till ettan där hon ska bo, varannan vecka med sin lilla dotter.


Allt hon vill är att överkomma besattheten vid mat - och laga en risgrynspudding som dottern ska vilja smaka."


Så beskrivs boken på Adlibris. Känns mysig. Tycker om titeln, det låter hemvant (finns ordet ens?), även om jag inte dricker mjölk och aldrig har gjort. Men ändå. Tidigare har jag bara läst "Flickvännen" (superb) "Det är natten - författaren och den som skriver", av Karolina Ramqvist. Den senare är en berättelse om att skriva, det egna rummet och att förhålla sig till allt som är utanför det egna rummet. Mycket tänkvärd, kanske inte bara för den som skriver.


Nästa boktips är "En vänskap" av Silvia Avallone. När jag läste hennes första roman, "Stål", tänkte jag att den litegrann påminde om Ferrantes Neapelkvartett. Men i så fall är det tvärtom, för Stål kom ut redan 2010 i Italien, och Min fantastiska väninna kom 2011. Stål är i alla fall lite råare, och utspelar sig i en toskansk kuststad.


Denna nya, som släpps nu i mars, "En vänskap", beskrivs så här på Adlibris: "Om någon hade bett Elisa tala om exakt när hennes och Beas vänskap började skulle hon inte ha kunnat svara. Var det den där kvällen när Beatrice dök upp på stranden - plötsligt, som en stjärna som föll ner från himlen? Eller var det senare, när de stal ett par jeans i en exklusiv butik och flydde på sina moppar? Slutet är hon däremot säker på, trots att det har gått tretton år gör det fortfarande ont.

Numera tror alla att de känner hennes bästa vän, Beatrice, som har följare över hela världen. De vet vad hon har på sig, vad hon äter och vart hon åker på semester. De beundrar henne, avundas henne, hatar henne, dyrkar henne. Men ingen anar den hemlighet som döljer sig bakom leendet som alltid är exakt likadant, ingen kan föreställa sig hur det var när "la Rossetti" bara var Bea.

Elisa är en skygg kvinna, fortfarande bara drygt trettio men kanske lite gammaldags. Hon tycker varken om att visa upp sitt liv eller sociala medier. Men nu vill hon berätta historien om deras vänskap."


Tredje boken jag vill läsa i mars är "Draken" av Laetitia Colombani": beskrivs så här på Adlibris: "De möts på en strand i Indien. Léna som har rest från Frankrike för att fly sina sorger och den föräldralösa flickan Lalita som har slutat prata.

När Léna en dag dras i väg av en havsström springer Lalita efter hjälp. Lénas liv räddas och ett ovanligt band uppstår mellan kvinnan och flickan på stranden.

Léna upptäcker att flickan inte går i skolan utan arbetar på en restaurang och hon bestämmer sig för att ge Lalita och de andra barnen i byn en skola att gå till.

Här börjar ett äventyr fullt av hopp, kärlek och drömmen om ett bättre liv."


Tidigare har jag läst "Flätan" av samma författare. Den handlar om tre kvinnor på tre olika kontinenter, vars liv flätas samman.


Boktips 4: "Den unge Walters lidanden" av Augustin Erba. Augustin Erba är lite av en favoritförfattare, eller ja, jag tyckte mycket om de två böcker han tidigare skrivit, "Snöstorm" och "Blodsbunden". Super! Har du inte läst dem så gör det.


Med denna nya tänker man ju på Den unge Werthers lidanden av Goethe. Blir spännande att se om deras lidanden möts på något sätt.

Beskrivning av Erbas bok så här på Adlibris: "Walter lever ett nervöst liv som chef för ett litet bankkontor när han oväntat blir befordrad. Huvudkontoret är över inte bara hans ambitionsnivå utan också hans kompetensnivå.

Walter har redan fullt upp med sin frånvarande sambo och de symtom han ser som tecken på en nära förestående död. Men hur sjuk är han egentligen? Och hur ska det gå när hans första uppdrag är att åstadkomma ett öppet kontorslandskap?"


Tycker de fick in riktigt mycket känsla på bara de fem meningarna?! Det säger ju en hel del till exempel, "ett nervöst liv" - HU! Låter inte mysigt. "frånvarande sambo" och sjukdomssymptom låter ju inte heller superkul. Och kombinationen av nervöst liv och öppet kontorslandskap gör mig helt stirrig redan innan jag börjar läsa.

Joyce Carol Oates är en av mina absoluta favoriter. Nu i mars kommer ytterligare en roman på svenska, "Natten. Sömnen. Döden. Och stjärnorna." Hon har ju skrivit hur många böcker som helst, dessutom flera stycken under inte bara en, utan två pseudonymer (Rosamund Smith och Lauren Kelly). Så här beskrivs boken på Adlibris:

"John Earle McLaren är före detta borgmästare och en respekterad man i staden där han bor. När han en dag stannar bilen för att stoppa två poliser som brutalt misshandlar en man, slutar det med att han själv blir angripen. Den korta tid som återstår av hans liv tillbringar han på sjukhuset, där hans hustru och de vuxna barnen samlas vid hans sida.

I Natten. Sömnen. Döden och Stjärnorna. berättar Joyce Carol Oates om en familj som drabbas av en tragedi, och där vart och ett av barnen reagerar på olika sätt. Det är en levande, inträngande och naken skildring av ras- och klassfrågor i dagens USA, om psykologiskt trauma, sorg och att med tiden bli hel igen. En storslagen roman i klass med hyllade Det var vi som var Mulvaneys. Joyce Carol Oates senaste stora roman Mitt liv som råtta blev en storsäljare i Sverige samt nominerad till Årets Bok."


Läs mer om Joyce Carol Oates och hennes böcker här!


Vill du fortsätta få nya boktips första torsdagen varje månad? Anmäl dig här! Nu får du dessutom helt gratis en PDF med de tjugofem första sidorna i min nya roman, Zinfandelsommar. Här är några ord av de som läst den:

Om Zinfandelsommar:


"Får lite ont i magen (i det här sammanhanget är det alltså något positivt)"

"En bok som tar fram alla känslor"

"Skickligt hur du lyckats ta detta ledsamma allvarliga ämne och ändå lyckas få mig att skratta."

"Jag tyckte jättemycket om den, längesen en bok fick mig att känna så många olika känslor, både fina och jättejobbiga. Ser väldigt mycket fram mot uppföljaren."


Tidigare boktips:


2022


2021Commentaires


bottom of page