top of page

Bok att läsa i helgen!


Jag har läst Skuggan av en dotter av Elena Ferrante. Alltså, mycket bra. Den handlar om Leda, som är mamma till två döttrar. Hon har skilt sig och lever för sitt jobb som universitetslärare i engelska.


Efter att hon skilde sig valde båda döttrarna att bo med pappan i Toronto, Kanada. Leda blir rädd att hon ska känna sig ensam, övergiven. Istället blir det tvärtom. Nu när inte döttrarna kan ställa krav eller behöver henne, rent fysiskt, med vardagsgrejor, känner hon sig lättad. Hon förändras till humöret och till och med utseendet. Hon slutar reta sig på studenterna, både på de dummaste och de mest intelligenta. 😏


När boken börjar är Leda på semester, eller ja, hon jobbar hela tiden med att rätta tentor men ändå, hon har hyrt en lägenhet under sex veckor, en lägenhet som inte är hemma. Den ligger vid Joniska havet, som jag var tvungen att googla på. Det är en del av Medelhavet, väster om Grekland och under Italiens klack. Bra att veta. 😎 Vill åka dit direkt. Samma känsla får man i boken. Man vill åka dit. Beskrivningar av fruktfat, utsikter från balkongen, friterad fisk, havet, pinjeskogen. Och sandstranden. Där hon tjuvlyssnar på samtal från de andra familjerna, särskilt en stor släkt, en grupp "högljudda napolitanare". Det är en bullrig familj där en person sticker ut. En ung vacker mamma, elegant tvärtom resten av familjen. Som om hon "bytts ut i vaggan". Leda följer henne noga där kvinnan leker med sin dotter och en docka på stranden. Hon tänker på om hon själv lekt så avslappnat med sina egna döttrar. Och på sin relation med sin egen mamma. Fint beskrivet, ärligt och ganska oväntat. Det är lite psykologisk drama över boken. Läs!


Har du läst Neapelkvartetten så kommer du känna igen stilen. (Har du inte läst dem blir jag avundsjuk - du har något att se fram emot!). Även denna boken ingår i en serie, Tre berättelser om kärlek. Detta är del tre, men de är fristående så man kan läsa dem i vilken ordning man vill.


Skuggan av en dotter har blivit film också, regisserad av Maggie Gyllenhaal. Olivia Colman spelar Leda och Dakota Johnson spelar mamman på stranden. Kolla trailer här. Premiär i Sverige 25 februari.

Comments


bottom of page