top of page

Bokcirkel och mord i Norrland

Jag har läst Liza Marklunds senaste, "Polcirkeln".Polcirkeln är första delen av tre läste jag precis. Glad blev jag! Denna var nämligen en riktigt bra deckare. Och finurligt att den handlar om fem kvinnor i en bokcirkel med namnet Polcirkeln, hehe. Boken utspelar sig i en liten stad i Norrbotten, inte långt från Polcirkeln, nära trakterna där Liza Marklund själv är uppvuxen. Det märks att författaren kan området. Det känns som om man är där, i iskylan, vid älven, det speciella ljuset. Tror jag. Jag har inte varit där men det känns rätt när jag läser.


De fem kvinnorna startar bokcirkeln redan på högstadiet och berättelsen utspelar sig i båda tidslinjerna, då och nu är snyggt sammanfogat. En av kvinnorna försvinner spårlöst 1980. Vännerna splittras och återförenas inte förrän fyrtio år senare då hon hittas mördad. Fem vänner från olika samhällsklasser, att vara uppvuxen på Gräddhyllan eller i Träsket. Hur påverkas man och hur påverkar det relationerna mellan dem?

Det är riktigt roligt med de typiska 80-tals referenserna, alla som var med känner igen sig, Shaketuggummi, Kittyböcker, Timotej schampo, Puss & Kram jeans.


Jag tyckte boken var riktigt välskriven, intressanta karaktärer och spännande hela vägen till slutet. En bra julklapp och ändå ganska juligt omslag?!

Commentaires


bottom of page