top of page

Boktips! 2 nya pocketböcker!

Uppdaterat: 21 okt. 2022

(Innehåller annonslänkar)
Dessa två böcker skulle jag vilja springa iväg o köpa direkt. Sly av Sara Strömberg, och Matrix av Lauren Groff. En deckare och en historisk roman. En svensk författare och en amerikansk.


Vi börjar med Lauren Groff. En författare som jag helt missat. Bara det att hon vann Joyce Carol Oates Literary Prize 2022, J.C.O. som är en av mina favoritförfattare, gör ju att jag vill läsa denna. Boken som heter Matrix, beskrivs så här av förlaget (Bookmark):


Marie de France är utslängd från hovet för att hon är för ful för att giftas bort.


Året är 1158 och hennes förtvivlan är lika intensiv som det tunga regnet, som smutsen och den överväldigande stanken av ruttnande kött och själar. Men när valet står mellan att begravas levande eller att rädda ett kloster som rids av svält och sjukdomar ser hon ingen annan utväg än att kavla upp ärmarna. Med list, mod och passion leder hon sina nunnor till ett isolerat liv i lyx och lust, undan farorna av illasinnade män och köttsliga frestelser.


MATRIX är en svindlande språklig läsupplevelse som fångar medeltidens magiska miljö av överdåd och äckel med en inlevelse som kryper under huden. Med avstamp i verklighetens Marie de France ger romanen ett häpnadsväckande nytt perspektiv på kvinnor genom historien, och vår historia i stort.


Lauren Groffs stora genombrott kom med romanen Ödet och ursinnet, och den kom på svenska i augusti i år. Vill läsa den också! Matrix finns att köpa här och här.


Sara Strömberg vann Svenska Deckarakademins pris för bästa debut 2021 med boken Sly. Boken beskrivs så här av förlaget (Modernista):


Hösten river i Åre. Trots att turisterna ännu glittrar på lyxrestaurangerna har lokalbefolkningen börjat planera för jakten och mörkret...

Ovanpå en igenbommad tågstation bor den avdankade lokalredaktören Vera Bergström. Hon sover med en älgstudsare under sängen och brottas med såväl ständiga klimakterieblödningar som med livet som aldrig blev.

När en kvinna hittas mördad i skogarna på Åreskutans baksida tar hon motvilligt på sig uppdraget att skriva ett reportage om bybornas rädsla. Men längs vägen blir hon allt mer besatt av att ta reda på vem offret var, vem som mördat henne - och varför. Det dröjer inte länge förrän Vera själv är i fara.


Sly finns att köpa här och här. Uppföljaren Skred kom i augusti 2022.

Kommentare


bottom of page