top of page

Boktips! 3 nya böcker i januari

Nytt år - nya böcker! Första månadsboktipset för 2023 och dessa tre böcker har jag span på i januari.
Lektioner - Ian McEwan


Jag tycker mycket om den brittiske författaren Ian McEwan. Några av mina favoriter av hans tidigare böcker är Domaren, Försoning och På Chesil Beach. Nötskal och Kärlekens raseri också bra, men tycker inte riktigt de når upp till de tre tidigare jag nämnde. Nu har Ian McEwan släppt en ny roman på svenska. Lektioner. Så här beskrivs den:


Världen är fullt upptagen med att hämta sig efter andra världskriget, då den elvaårige Roland Baines liv vänds fullkomligt upp och ned. Han befinner sig trehundra mil från sin mors beskyddande kärlek, på en konstig internatskola. Hans sårbarhet attraherar pianolärarinnan miss Miriam Cornell, deras kärleksrelation ger honom ärr för livet, men också ett skört minne av kärlek som aldrig försvinner.


Långt senare i livet blir Roland lämnad av sin fru med deras pyttelilla son. Hans redan ansträngda situationen blir ännu svårare när radioaktiva ämnen från Tjernobyl sprids över Europa. Roland påbörjar sökandet efter svar på frågor uppkomna från djupet av hans familjehistoria. Frågor vars svar kommer att följa honom under resten av hans liv.


Roland gör sitt bästa för att följa med i historiens vingslag, men har ofta svårt att värja sig. Han söker lösningar på alla tänkbara sätt - genom musik, litteratur, vänner, sex och politik. I sökandet efter en ny kärlekspartner upplever han också en intensiv kärlek, som smärtsamt avbryts efter mycket kort tid. Hans livsresa ställer viktiga frågor till oss alla. Kan vi ha full kontroll över våra liv utan att någon annan får betala för det på vägen? Hur formar stora historiska händelser våra liv och minnen? Och vad kan vi lära av trauman i det förflutna?

Boken finns här, här och här.

Sockerhuset - Jennifer Egan


Av Jennifer Egan har jag tidigare läst Manhattan Beach. Här kan du läsa om vad jag tyckte (mycket bra). Den här nya, Sockerhuset, skiljer sig mycket från Manhattan Beach, känns det som när jag läser beskrivningen, eller?


Året är 2010 och techikonen Bix Bouton letar desperat efter en ny idé. Svaret finner han i en ny teknologi som tillåter människor att ladda ner sina minnen, att externalisera och äga dem, så att de alltid finns tillgängliga. Under det kommande decenniet tar hans innovation världen med storm. Men alla är inte lika övertygade, och en motrörelse föds. Kan minnena verkligen ägas, utan att man samtidigt förlorar något av sin mänsklighet?


Jennifer Egans hyllade roman skildrar hur teknologin förföriskt letar sig in i det mest privata, och förändrar våra närmaste relationer, våra minnen och drömmar. Men framför allt är Sockerhuset en varm och mästerligt berättad roman fylld av liv och historier, av människoöden som flätas samman på de mest oväntade sätt av tidens obönhörliga gång.Boken finns här, här och här.

Under stjärnorna i Paris - Karolina Schütser


Sista januaritipset är skriven av en debutant, spännande. Den beskrivs så här:


Tv-reportern Sophia har satsat allt på karriären. När tjänsten som utrikeskorrespondent i Kairo blir vakant vet hon att jobbet är hennes. Nyskild och fast besluten om att lämna gråa Stockholm bakom sig hyr hon ut sin lägenhet innan hon ens är säker på att hon fått arbetet.

Inför drygt en miljon tittare i direktsänd tv tvingas hon hantera beskedet att drömjobbet gått till en kollega. Strax därefter dör Sophias älskade mormor och det visar sig att hon lämnat efter sig en förfallen bar i Paris. Motvilligt åker Sophia dit för att snabbt sälja baren.

På plats möter hon en rad personer som tvingar henne att ifrågasätta sina livsval och drömmar. Vad vill hon egentligen med sitt liv och för vems skull? Den gamle mannen Louis, som sköter om baren, beter sig märkligt och tycks veta mer om mormoderns förflutna än han erkänner. Och den strikta advokaten Tristan, som ska hjälpa Sophia att sälja baren, är han bara arrogant och dryg eller döljer sig något mer under ytan?Boken finns här, här och här.


Du glömmer väl inte vår digitala bokcirkel där vi läser boken Kvinna sedd bakifrån, av danska författaren Jesper Wung-Sung? Jag har börjat läsa den och gillar mycket. Underbar kärlekshistoria med modig, rolig och modern (gissar jag) kvinna under slutet av 1800-talet, i Paris och Köpenhamn, som var gift med målaren Wilhelm Hammershøi. Vi diskuterar den i en sluten grupp på Facebook torsdagen den 23 februari. Anmäl dig här!

Comments


bottom of page