top of page

Boktips! Nya böcker i maj!

Uppdaterat: 8 juni 2022

3 helt nya boktips på böcker i maj


Varje månad håller jag koll på boknyheter och här är mina boktips just nu:


Först ska jag läsa den här mysigt tjocka, Mot Paradiset av Hanya Yanagihara, författaren till fantastiska Ett litet liv, som kom på svenska 2015.


Mot Paradiset beskrivs så här: Det är 1893 och New York är en del av de Fria staterna, där man ska kunna älska vem man vill. Men när en skör ättling till en framstående familj dras till en charmig, obemedlad musiker – då möter han motstånd. På Manhattan 1993, mitt under aidsepidemin, lever en ung hawaiiansk man med sin äldre, rikare partner och tvingas dölja sitt barndomstrauma.

Och 2093, i en totalitär värld som plågas av sjukdomar, försöker en berömd forskares barnbarn lösa gåtan med sin makes försvinnanden. Tre århundraden, tre fin-de-siècleberättelser om det amerikanska experimentet; Mot Paradiset är en mästerligt orkestrerad roman om vårt behov av att skydda dem vi älskar och smärtan som uppstår när vi inte kan.





















Sedan ser jag fram emot Colm Toíbín - Mästaren. Mästaren är en roman om författaren Henry James, som beskrivs så här:


Året är 1895 och Henry James nya pjäs gör dunderfiasko i London samtidigt som Oscar Wildes senaste går för fulla hus på teatern bredvid. James bestämmer sig omedelbart för att fly staden och slicka såren. I sin självvalda exil börjar han att minnas tillbaka på sitt liv: systerns tragiska död som länge plågade honom, hur han höll sig undan det amerikanska inbördeskriget, de hemska minnena av sårade och döda soldater, uppväxten i New England och brodern som i familjen alltid hölls före honom intellektuellt och socialt.


Men ett stort glädjeämne för honom var den mycket märkliga och hemliga vänskapen med författaren Constance Fenimore Woolson, hur de brevväxlade, hyrde våningarna intill varandra i Venedig och bokade in sig på samma pensionat i England. Så nås han plötsligt av ett telegram som berättar att Constance helt oväntat har tagit sitt liv genom att slänga sig ut från sitt lägenhetsfönster i Venedig.


Henry James kom att under sitt liv kallas för "Mästaren". Skälet var hans skarpa blick för mänskliga relationer, vilket även kännetecknar hans böcker. Colm Tóibín fångar i sin roman - som redan kort efter sin första publicering utropades till klassiker - en man som privat plågades av sin ensamhet samtidigt som han i sin sociala verksamhet kunde njuta av litterära framgångar och gärna frotterade sig med alla dåtidens stora författare.
















Nästa bok på min lista är Göra mig förtjänt av Alice Dadgostar. Boken beskrivs så här:


Darya är tjugonio och har precis fått fast vikariat på Höjdens förskola. Det är frukost och samling, blöjbyten, trasiga tvättmaskiner och förkylningar. Och så är det vårdnadshavarna. De vars ögonbryn skrynklar ihop sig till en besvärad min över att ännu en främling ansvarar för deras barn idag, de vars ansikten strålar av förakt. Mellan passen ligger Darya sömnlös.


Göra mig förtjänt är en roman om sönderarbetade kollegor och stressade chefer, om en längtan efter att hitta sin plats – och om tiden, den som bara tycks rinna mellan fingrarna.









Fler boktips:


2022

2021

bottom of page