top of page

Boktips! 5 nya böcker i juli!

Uppdaterat: 25 juli 2022Innehåller annonslänkar


Avigt hav

Avigt hav av Marie Darrieussecq, Norstedts, 237 sidor. Författaren är en av Frankrikes mest kända och har tidigare gett upp på svenska bland annat Man måste älska männen mycket (2015) och Härligt är att leva här: Paula M Beckers liv (2018).


"Rose är psykoanalytiker bosatt i Paris innerstad som i julklapp får en kryssningsresa tillsammans med sina barn på Medelhavet. Någonstans ute på det kalla decemberhavet stöter kryssningsfartyget på båtflyktingar vilka räddas av besättningen i väntan på den italienska kustbevakningen. Rose beger sig ner på det däck där migranterna hålls och möter Younès från Niger, som ber henne om en mobiltelefon. Genom en plötslig ingivelse ger Rose honom sin sons mobil. Denna mobiltelefon blir sedan ett slags livlina mellan Rose och Younès. Rose står i begrepp att flytta till sin barndoms Baskien medan Younès är på väg till Calais för att därifrån kunna ta sig till England.


Rose ställs inför en rad frågor och ställningstaganden. Hjälper det att hjälpa? Räcker det med en enskild insats? Hur ser hennes eget liv ut, är hon verkligen lycklig? Vad ska hennes familj säga? Hur ser en vardagshjälte ut? Utifrån dessa frågeställningar föddes romanen Avigt hav. En roman om en av vår tids mest brännande politiska frågor."


"Avigt hav" finns att köpa här och här.


D e kroniskt

D e kroniskt av Caroline Ringskog Ferrada-Noli, Natur & Kultur. Jag älskade hennes förra bok, Rich Boy (om du inte läst - läs). Så ser fram emot denna.


"Det finns ett mellanrum. Hissen och schaktet. Där finns viljan. Hissen är valet. Viljan är schaktet. Viljan är lika obenämnd som vulvan. Jag menar ingen undertext. Jag kommer aldrig nämna vulvan igen. Jag menar bara att vulvan är suddig i språket. Volymen är ned/uppskruvad. ? Tänk inte med fittan, brukade Alexander ropa åt mig. Den där uppmaningen var så vulgär att jag aldrig vande mig. Han menade att följa sitt hjärta? Det är ett misslyckande om man är besatt av tiden som linjär. Tiden som en karriär. Det ska bli bättre och bättre hela tiden. Hela livet som en graf med exponentiell kurva. Där mer och mer lycka är koordinater på den himmel som är själ.


D e kroniskt handlar om kroppen som valuta. Om tid som går baklänges. Språkets speglingar och narrspel. Brott och straff. Berättelsens joddlande tjatter. Jordplattorna som rör sig. Romernas morgonrockar som blir studenternas rekvisita. Att äga en pundare, men ingen annan. Palmes chilenare. Klonade uskor. Barnet som styr världen. I smyg. I korridorerna på Huddinge sjukhus, dödsljungen på Järva och knarkrondellen i Malmö skriver Caroline Ringskog Ferrada-Noli smärtans genealogi."


"D e kroniskt" finns att köpa här och här.


Löftet

Löftet av Damon Galgut, Bonniers.


"Det börjar med en begravning. Året är 1986 och apartheidregimen går mot sitt slut. Familjen Swart dras isär efter mammans död, och de efterlevande återser varandra bara när nya begravningar för dem samman. Det enda som består är familjegården och de obesvarade frågorna kring ett löfte som aldrig infriats.


Löftet är en drabbande familjekrönika om det moderna Sydafrika, en oförglömlig läsupplevelse som belönades med Booker-priset 2021."


"Löftet" finns att köpa här och här.


Hennes rykte

Hennes rykte av Sarah Vaughan, Bonniers. Jag har tidigare läst Små katastrofer av Sarah Vaughan, tyckte om.


"Emma Webster brinner för politiken. Men ju tydligare hon profilerar sig som parlamentsledamot, desto mer hat och hot tvingas hon utstå. När Emma drar igång en kampanj för att skydda offer för hämndporr på nätet riktas mediernas strålkastarljus mot hennes eget privatliv. Kort därefter händer det ofattbara: en man hittas död i Emmas övernattningslägenhet i London. Plötsligt finner sig Emma anklagad för mord."


"Hennes rykte" finns att köpa här och här.


De sammanbundna

De sammanbundna (pocket) av Stacey Halls, Bokfabriken.


"I en tid präglad av misstänksamhet och anklagelser är ditt enda brott ibland att vara kvinna.

Fleetwood Shuttleworth är sjutton år, gift och gravid för fjärde gången. Inget av de barn hon har burit har överlevt och hennes man Richard väntar på en arvinge. När hon hittar ett undangömt brev från läkaren får hon veta att hon inte kommer överleva en till graviditet.


Fleetwood möte den unga Alice Gray, och får inte bara en duktig jordemor utan också en vän, och när Alice anklagas för häxkonster riskerar Fleetwood allt för att hjälpa henne. Men är Alice verkligen den hon utger sig för att vara? De två kvinnornas öden bind för evigt samman under den ökända rättegången vid Lancaster.


Deras liv står på spel och tiden håller på att rinna ut, medan barnet i Fleetwoods mage växer.

Bara de vet sanningen. Bara de kan rädda varandra."


"De sammanbundna" finns att köpa här och här.Klicka på månaderna nedan för ännu fler boktips!


2022


2021


Comments


bottom of page