top of page

Boktips! 5 nya böcker i november

Deckare, en historisk roman och lite feelgood!Jens Lapidus - Mr Ett


Efter att ha sett nya säsongen av Snabba Cash på Netlflix (som precis som säsong 1 väl också är "löst baserad" på boken?) blir jag sugen på mer Jens Lapidus. "Mr Ett" heter hans nya bok som är del 4 i serien "Top dog". (Bonniers)


Gangsterbossen Isak är trött på att vara Mr Ett. Nu ska han sälja sina tillgångar och bli vit. I kulisserna väntar en ny kung – Kerim – på att ta över. Men när Isaks son försvinner under oklara omständigheter brinner dealen inne, och Isak måste tillbaka till gatan.


Teddy och Emelie är också trötta, men på varandra. Han blir aldrig en svenne, och hon vill inte att deras son ska växa upp med en far som inte kan hålla sig på rätt sida om lagen. Gradvis dras de in i maktkampen som uppstår efter Isaks abdikation.


Vem kommer att bli Mr Ett? Och vem hjälper honom, vem stoppar honom? Jens Lapidus nya roman är svart, skoningslös och suverän.Kristina Ohlsson - Skuggläge


Jag gillade del 1 och 2 i Kristina Ohlssons Strindbergserie. Nu kommer del 3. (Forum)


Efter ”Stormvakt” och ”Isbrytare” är Kristina Ohlsson tillbaka med den tredje boken i den älskade Strindbergserien. Sommaren står i blom, havet glittrar och August har dragit i gång en stor bakningstävling på Hovenäset. Men så rullar plötsligt dimman in, och samtidigt skakas idyllen av att en man hittas hängd i ett hopptorn vid badplatsen. Dödsfallet väcker snabbt misstankar hos kriminalinspektören Maria Martinsson och hennes kollegor inom polisen. Vem är mannen och vad har fört honom till Hovenäset?


Utredningen leder dem bakåt i tiden till den förfärliga sommaren 1989 då Lydia Broman hittades mördad och styckad i sitt hem på Hovenäset.


Dömdes verkligen rätt gärningsman den gången? Och hur långt är de som vill att det förflutnas hemligheter ska få vara i fred beredda att gå?


Maggie O'Farrell - Lucrezias porträtt


Florens, 1550-tal. Lucrezia de Medici, en av storhertigens döttrar, är nöjd med sin tillbakadragna tillvaro i palatset. Hon smyger runt i husets hemliga gångar och tecknar och fantiserar flitigt. Men när en av hennes äldre systrar oväntat dör hamnar Lucrezia plötsligt i rampljuset - hon blir tvungen att gifta sig i systerns ställe.

Lucrezia kastas in i en förvirrande och ovälkomnande värld där hon inte får något grepp om vem hennes nyblivne make egentligen är. När hon sitter modell för ett porträtt blir en sak oroväckande tydlig: det är hennes ansvar att se till att det finns en arvinge som kan säkra familjens framtid vid makten.

Lika dramatiskt och fartfyllt som i Hamnet målar Maggie O Farrell upp en kristallklar bild av renässansens Italien, och porträtterar en stark, ung kvinnas kamp för sin egen överlevnad.


Claire Alexander - Den sista pusselbiten


Meredith Maggs är en självständig kvinna som bor i Glasgow, den enda hon behöver ta hand om är sin katt. Hon jobbar som frilansskribent, gillar att laga mat och lägga pussel och får regelbundet besök av sin bästa vän Sadie och hennes barn. Men Meredith är inte som alla andra. Efter en traumatisk händelse har hon inte lämnat sitt hem på över tre år.


Egentligen trivs hon med tillvaron. Hon kan jobba hemifrån, har en vardagsrutin som gör att hon får all motion hon behöver, och Sadies besök brukar alltid liva upp – även om det också är skönt när hon och barnen har gått och lugnet lägger sig.


Men när två nya människor kommer in i hennes liv och börjar ställa frågor tvingas Meredith motvilligt att konfrontera det hon gjort sitt bästa för att glömma. Och i takt med att minnena nystas upp och det förflutna knackar på börjar hon sakta glänta på ytterdörren.


Den sista pusselbiten är en varm och rörande berättelse om en ganska vanlig kvinnas ovanliga liv.


Lina Nordquist - Livet innan du dör


”Du somnade ifrån honom, Frank, du hade ingen koll. Vårt barn kunde ha dött!”

Bådas blickar väjde undan direkt, men det gick inte att få osagt.


I ett vanligt villaområde i Uppsala bor fyra grannar, var och en med sitt eget bagage. En korsade fyra hav för kärlekens skull, en är yrkeskriminell, en är företagare och den fjärde var polis tills han tvingades sluta. Grannarna möts av en slump en julikväll. Deras berättelser väver en skröna om värme och längtan efter försoning, men också om skam och sönderfall. I villaidyllen står väldigt lite rätt till. Några timmar förflyter och det skaver alltmer. När grannarna skiljs åt är en av dem död. ”Livet innan du dör” är Lina Nordquists andra roman efter den kritikerhyllade ”Dit du går, följer jag” (2021).


Klicka på länkarna nedan för tidigare månadsboktips!


2022


2021

Comments


bottom of page