top of page

Boktips: 5 nya böcker i augusti

Innehåller annonslänkar




Colm Toíbín - Magikern

håller på att läsa Mästaren av samma författare. Mästaren handlar om Henry James. Gillar än så länge! Och jag blir mycket nyfiken på denna om Thomas Mann, Magikern (Norstedts).


"Thomas Mann växer upp i en by på den tyska landsbygden. Fadern är konservativ och auktoritär, modern undflyende och oberäknelig. Den lille pojken lär sig tidigt att aldrig låta någon få veta vad han verkligen känner: i hemlighet ägnar han sig åt konst och litteratur, i hemlighet åtrår han pojkar mer än flickor.


När han möter Katia förändras allt. Hon har vuxit upp i en rik judisk familj där konsten står i centrum. Thomas och Katia gifter sig, skaffar sex barn, och med tiden blir Thomas Mann en uppburen författare som belönas med Nobelpriset i litteratur. Ändå förblir han alltid en person som alla känner till men som ingen någonsin får lära känna. Så går världen i kras. Hitler griper makten, snart står hela världen i brand och familjen måste lämna allt bakom sig.


Colm Tóibín har skrivit en levande roman om en av litteraturvärldens största gåtor. Thomas Mann står bakom flera av förra århundradets mest hyllade romaner samtidigt som hans personliga kamp präglade dagböckerna och hans familjeroll. Varför denna förljugenhet till ett sådant högt pris? Var det skenhelighet eller något som gagnade hans litterära inblick? Eller kanske rädsla? Bakom masken är vi alla till sist bara människor."


Magikern finns att köpa här och här.


Délphine de Vigan - Där barnen är kungar

Åh älskar den franska författaren Délphine de Vigan. Har läst några av hennes böcker tidigare och lyssnade på henne på Louisiana Literature när hon var där 2018. De som finns på svenska är No och jag (Sekwa, 2008), Dagar utan hunger (Sekwa, 2012), Ingenting kan hindra natten (Sekwa, 2013) i Baserad på en sann historia (Sekwa, 2016). Rekommenderar alla! Och nu kommer alltså hennes nya på svenska, Där barnen är kungar.


"Mélanie växer upp med realityserien Loft Story, och upphör aldrig att drömma om att bli känd. Själv får hon några minuter i rampljuset i en liknande serie, vilket slutar i ett magplask när hon röstas ut. Nu är hon gift tvåbarnsmamma i förorten.

Hon startar en Youtubekanal om familjen och barnen, där hon delar med sig av vardagslivet. Snart har hon miljontals följare som gillar och kommenterar, och kan göra allt fler kommersiella samarbeten. Barnen blir kända och försörjer familjen.

En dag försvinner hennes sexåriga dotter Kimmy när hon leker kurragömma. Har hon blivit kidnappad? Hur högt har priset blivit för familjen?

Delphine de Vigan lyfter skickligt frågan om hur långt vi är beredda att gå, och vilka vi är beredda att offra, för att nå våra drömmar. Hon har aldrig skyggat för svåra ämnen och här tar hon sig an ett av våra mest aktuella."


"Där barnen är kungar" finns att köpa här och här.


Lina Wolff - Djävulsgreppet

Lundaförfattaren (och tidigare kurskompis till mig när vi pluggade franska i Lund) Lina Wolff har tidigare gett ut romanerna "Bret Easton Ellis och de andra hundarna", "De polyglotta älskarna" (för denna tilldelades hon Augustpriset för bästa skönlitterära bok), "Köttets tid" (alla på Bonniers och alla rekommenderas!) och nu "Djävulsgreppet".


”Vid vilken tidpunkt spårar allt ur? Några veckor senare ska hon försöka kartlägga händelseförloppet, försöka förstå i vilket ögonblick kompassen förlorar norrläget.”


"En kvinna anländer till Florens där allt tycks henne främmande och överväldigande. Tegeltaken, kyrktornen, alla älskande par. Mannen hon har träffat. Hon tänker att hon själv kommer från en mycket karg trakt, har mycket att lära, och att han kan vara den som tinar den bottenfrusna jorden inom henne.

Det här är berättelsen om de två, om deras kroppar och sinnen. Om hennes grepp om honom, och hans allt hårdare grepp om henne. Djävulsgreppet."


Djävulsgreppet finns att köpa här och här.


Fredagsklubben

Denna blir jag nyfiken på! Eller, läs bara baksidestexten.


"Stockholm, sent 1800-tal.

Fem kvinnor träffas varje fredag för andliga möten. En är Hilma af Klint, pionjär inom det abstrakta måleriet. De talar om allt som är viktigt i livet, och de målar. Tillsammans åkallar de ”höga mästare” från en annan dimension och låter andarnas budskap vägleda dem i skapandet av stora, expressiva konstverk. Men tavlorna göms undan och Hilmas namn faller i glömska.

Över hundra år senare arbetar kuratorn Eben med en utställning av Hilmas tavlor. Den leder honom in på en vindlande väg bakåt i tiden som väcker spännande frågor kring konsten, och kvinnorna. Vilka var de fem? Och vad gjorde de egentligen på sina möten?


2018 ställs Hilma af Klints tavlor ut på Guggenheimmuseet i New York. Utställningen blir den mest besökta i museets historia. Inspirerade av utställningen bestämde sig författarna Sofia Lundberg, Alyson Richman och M.J. Rose för att ge kvinnorna liv i den kollektivt skrivna romanen Fredagsklubben."


Fredagsklubben (Forum) finns att köpa här och här.


Drömmarnas flod - Elisabeth Nemert

"En flod, en båt, ett annat liv. Noha, en oerhört framgångsrik affärsman, har lämnat det flotta kontoret på Wall Street och excesserna i New York för Amazonas regnskog. På flykt från den person han själv blivit och inte längre vill vara.


Kassandra, kvinnan han älskar, har gått ifrån honom och i hemlighet rest till Sverige där hon har sina rötter. Under färden på floden möter Noha utsatthet, fattigdom och vilda djur – och en gammal kvinna som guidar honom på förunderliga vägar. Parallellt, i Blekinge, upplever Kassandra sitt livs mest omtumlande tid.


"Drömmarnas flod" är ett svindlande vackert äventyr där de skimrande trådarna skickligt vävs samman och den inre och yttre resan fullbordas till slut på ett överraskande vis."


Drömmarnas flod finns att köpa här och här.



bottom of page