top of page

Boktips! 5 nya böcker i juni



Tjoho jäklar vilka släpp nu i juni?! Här har vi ett gäng romaner att se fram mot.


Nakanos Secondhandbutik - Hiromi Kawakami

Sorgsystern - Tina N Martin

Vi är inte här för att ha roligt - Nina Lykke

Raka vägen hem - Klara Grede

Sommaren 1985 - John Ajvide Lindqvist


Naganos Secondhandbutik - Hiromi Kawakami


Ny bok av författaren till Senseis portfölj, som jag tyckte mycket om och skrev om här. Lika fint omslag på denna!

Så här är baksidestexten:


När jalusierna till Nakanos secondhandbutik rullas upp är det Hitomis uppgift att ställa fram några av butikens mer eller mindre exklusiva föremål på en bänk utanför. Där inne styr den kufiske ägaren Nakano, som när han säger att han ska gå till banken i själva verket träffar sin älskarinna. Ibland hjälper också hans syster Masayo till i butiken, en konstnärssjäl vars kärleksråd blir till en guide för Hitomi, inte minst gällande allt-i-allon Takeo, vars blyga och svårlästa framtoning väcker oväntade känslor hos henne.


Nakanos secondhandbutik är en charmig berättelse om en udda uppsättning vänner och deras vardag i den lilla butiken i Tokyos utkant.


Sorgsystern - Tina N Martin


Tredje boken av Tina N Martin, och tredje boken (de två första heter Befriaren och Åskmakaren) om kriminalinspektör Idun Lind, som man ju älskar för hon känns som en riktig människa. Tagen rakt ur verkligheten precis som hon är. De två första böckerna var riktigt bra, så ser fram emot den här!


Elvira Lind försvann spårlöst från ett ungdomshem för tre år sedan. När hon mitt under ett pågående bröllop faller från kyrktornet mot sin omedelbara död är det början på en komplicerad utredning. Har hon tagit sitt eget liv eller blivit mördad?

Tvillingarna Emma och Molly växer upp i skuggan av sin narcissistiska mamma. I hemmet trippar alla på tå för att hålla mamman nöjd. Molly kämpar för att vara perfekt, men har svårt med skolan och att leva upp till alla förväntningar. Så småningom får det fruktansvärda konsekvenser.

Idun Lind befinner sig hemma hos Tareq Shaheen i Stockholm när Calle Brandt ringer och ber henne komma hem. Under förhören på ungdomshemmet framkommer olika bilder av Elvira. Och när det uppdagas att ytterligare en flicka försvunnit från boendet några månader tidigare blir det tydligt att detta är ett fall med många fler bottnar än Idun och Calle kunnat ana.


Sorgsystern är en kriminalroman om komplicerade familjerelationer. En berättelse om SiS-boenden och psykisk ohälsa, samt om vuxenvärldens upprepade svek mot de unga. Det är den tredje boken om kriminalinspektör Idun Lind och hennes kollegor vid gruppen för grova brott i Luleå.


Vi är inte här för att ha roligt - Nina Lykke


Knut är en medelålders författare som allt oftare blir förbisprungen av nya och mer spännande röster. För tjugo år sedan skrev han en framgångsrik roman som han därefter aldrig har lyckats följa upp. Den senaste boken var ett försök att bemöta kritikernas anklagelser om att han gick den vita, privilegierade medelklassens ärenden – men redaktören var inte imponerad och manuset gavs aldrig ut.


Nu har Knut bjudits in till litteraturfestivalen i Lillehammer, visserligen som ersättare i sista sekunden, men ändå. Han tänker göra det bästa av situationen, eftersom han äntligen har fått en andra chans.


"Lykke slår knockout på verklighetslitteraturen i en hejdundrande roman om den så ofta utskällda vita kulturmannen."

Raka vägen hem - Klara Grede


Trettio år efter tragedin som aldrig nämns möts de tre syskonen i sitt barndomshem för att förbereda begravningen av sin pappa. Deras mamma har stuckit och tänker inte komma tillbaka förrän allt är klart. Men ingen av syskonen har tid att ordna med någon begravning. Jack har flugit in från Los Angeles, sjukt stressad över sin ofärdiga roman och Robin vill bara spela fotboll som när han var grabb. Isa måste till varje pris undvika att stöta ihop med sin ungdomskärlek som bor tvärs över fälten och Fanny, Isas 16-åriga bonusdotter, önskar sig långt ut i världsrymden. Så är det Indra - det fjärde syskonet. Varför pratar ingen om Indra?


Kan dagarna i huset få syskonen att mötas på riktigt igen och återerövra något av det de ägde tillsammans som barn?


"Raka vägen hem" är en roman om förlust och saknad men också om stor kärlek.


Sommaren 1985 - John Ajvide Lindqvist


Det var den sommaren. Sommaren 1985. Live Aid-sommaren.

På Särsö i Roslagens skärgård finns ett kompisgäng - fyra killar och tre tjejer som hängt ihop så länge de kan minnas. Sommaren 1985 har alla utom en fyllt fjorton år och relationerna börjar förändras.

För att visa sig tuffa inför tjejerna gör killarna en båtutflykt till den svårtillgängliga ön Svärtan. På en undangömd strand finner de något otroligt: en sjöjungfru. Inte Disneyvarianten utan en rätt otäck havsvarelse med mänskliga drag. Den är fastknuten och döende eftersom den inte kan ta sig ner till vattnet. Killarna beslutar sig för att ta med varelsen hem, där de gömmer den i ett vattenfyllt badkar i en sjöbod. Men snart visar det sig att sjöjungfrun har förmågor som verkar splittrande på gänget. Vad är den egentligen kapabel till och varför var den fastknuten?

Sommaren 1985 är en berättelse om att finna sin identitet i relation till andra, om kärlek och vänskap under formativa år. Det är också en nostalgitripp till 80-talet och en sirensång för spökena av flydda somrar.



bottom of page