top of page

Boktips: 5 nya böcker i oktober

Uppdaterat: 21 okt. 2022

Men först grattis till årets nobelpris i litteratur, Annie Ernaux! Jag har läst några av hennes böcker, tyckte mycket om Kvinnan, Min far (som heter La place i original), Skammen, och även En flickas memoarer som jag tror är den senaste som kom på svenska. Tips tips om du inte läst henne.


Nu till oktobernyheter:


Celeste Ng - Våra förlorade hjärtan


Tolvåriga Bird Gardner har inte sett sin mamma på över tre år. Margaret försvann efter att hennes dikter använts i protesterna mot de stränga lagar som införts för att värna ”amerikansk kultur” och återinföra fred och välstånd efter den så kallade Krisen. Men en dag får Bird ett brev med en kryptisk teckning i. Han inser att hans mamma försöker kontakta honom. Och han bestämmer sig för att hitta henne.


Boken finns här, här och här.


Jessie Burton - Lyckans hus


Thea Brandt fyller arton och är redo att välkomna vuxenåldern. På teatern väntar hennes livs kärlek, Walter, men hemma i huset på Herengracht har vintern lagt sig - hennes pappa Otto och moster Nella grälar oavbrutet, och familjen Brandt tvingas sälja sina möbler för att ha råd med mat. På Theas födelsedag - samma dag som hennes mamma dog - börjar det förflutnas hemligheter svämma över till nuet.

Nella hyser en desperat önskan att rädda familjen och hålla skenet uppe, att hitta en make till Thea som kan garantera hennes framtid. När de mottar en inbjudan till Amsterdams mest exklusiva bal blir hon förtjust - kanske kan deras lycka nu äntligen vända.

Balen sätter mycket riktigt saker i rörelse: nya personer träder in i deras liv, och lovar nya framtider. Men deras öden är fortfarande oklara, och när Nella får en underlig, stickande känsla i nacken undrar hon om miniatyrmakaren har återvänt.


Boken finns här, här och här.


Linn Ullmann - Flicka 1983


"Genom att skriva berättelsen så sannfärdigt jag kan, försöker jag samla dem i en kropp - kvinnan från 2021 och flickan från 1983. Jag vet inte om det är möjligt."


Paris 1983. Hon är 16 år och har gått vilse i vinternatten, på en lapp har hon adressen till den trettio år äldre fotografen. Nästan fyrtio år senare, medan hennes liv och världen krackelerar, försöker den vuxna kvinnan förstå flickan som en gång var hon själv. "Flicka, 1983" är en genreöverskridande resa genom minnena, en naken och stundtals brutal berättelse om makt och maktlöshet, lust och skam, skönhet och glömska.


Boken finns här, här och här.


Vigdis Hjort - Om bara


Dramatikern och småbarnsmamman Ida Heier har mött sitt livs kärlek. Hon har förstått att något ska hända: man kan veta att man kan älska långt innan man möter den man ska älska, tänker hon. Föremålet för hennes passion är den tio år äldre professorn Arnold Busk, också han gift med barn. Han är otillgänglig, men Idas längtan efter honom blir bara starkare.


Efter flera års plågad väntan kommer äntligen den dag då han ger upp sitt gamla liv för henne. Hon har redan skilt sig. Nu ska de få varandra. Eller?


Idas och Arnolds dans kring varandra är turbulent och gränslös och den blir allt mörkare. Vad är det för besatthet som driver Ida Heier - och när slår en sådan kärlek över i galenskap?


Boken finns här, här och här.


Pip Williams - De förlorade ordens bok


1901 uppdagades det att ordet deja saknades i Oxfords engelska ordbok. Det här är berättelsen om flickan som stal det.

Esme växer upp i ordens magiska värld. Moderlös och obotligt nyfiken tillbringar hon sin barndom i Skriptoriet, ett trädgårdsskjul där hennes far och en skara hängivna lexikografer samlar ord till Oxfords allra första ordbok.

Esme får varken synas eller höras och gömmer sig därför under sorteringsbordet. En dag singlar en papperslapp med ordet deja ned. Det är det första av många ord som Esme sparar. De kommande åren fortsätter hon samla på lappar som männen i Skriptoriet slarvar bort, kastar eller glömmer. Dessa ord blir hennes främsta redskap för att förstå sin omvärld.

Med tiden inser Esme att en del uttryck värderas högre än andra – och att ord och betydelser med kopplingar till kvinnors liv ofta förbises. I hemlighet börjar hon arbetet med att sammanställa en egen ordbok: De förlorade ordens bok.


Boken finns här, här och här.


Tidigare månadsboktips hittar du här:


2022


2021




bottom of page