top of page

Boktips! De galna kvinnornas bal!

Uppdaterat: 7 juni 2023

Jag har läst De galna kvinnornas bal, av Victoria Mas, utgiven på Sekwa förlag. Många favoritböcker från det förlaget, tips tips. No och jag, Igelkottens elegans, Drömbokhandeln, Colombes granne, Baserad på en sann historia... med många fler!De galna kvinnornas bal utspelar sig i Paris 1885, på sjukhuset Salpêtrière där man "behandlade" kvinnor som av någon anledning ansågs galna, sjuka eller bara besvärliga. En gång om året anordnas en bal på sjukhuset, där de galna kvinnorna skulle uppträda för den parisiska societeten. Sjukhuset drivs av doktor Charcot, som för övrigt har funnits på riktigt. Han försatte kvinnorna i trans och framkallade olika sorters anfall. Det finns en känd målning "Une leçon clinique", av konstnären André Brouillet, på cirka 3x4 meter, som visar Charcot när han försätter en kvinna i trans. Tavlan finns idag på medicinska fakulteten i Paris.


Sjuksköterskan Geneviève har hängivit sig åt vetenskapen efter sin systers död för många år sedan. En dag hamnar den unga Eugénie på Salpêtrière, mot sin vilja. Kvinnorna på sjukhuset har lagts in av fäder, bröder eller och makar. Geneviève och Eugénie lär känna varandra och deras öden flätas samman för alltid.


Boken skildrar Paris på artonhundratalet: lyktgubbar som tänder gaslyktorna längs vägarna, glädjehus kabaréer, tjuvar och banditer, konstnärer och bohemer, bourgeoisen, Victor Hugo, tobaksrök och caféer, croissanter, grönsakssoppor, förföriska midjor, sinnessjuka kvinnor, män som dricker whisky på salong och diskuterar, Monmartre, melankoli, hypnos. Allt i en enda parisisk blandning. Härlig läsning! Rekommenderar.


PS: Få de första 3 kapitlen av min feelgoodroman Zinfandelsommar GRATIS! Då ska du skriva upp dig HÄR!


Commentaires


bottom of page