top of page

Boktips! Frankenstein av Mary Shelley

Jag har läst den här klassikern från 1818, Frankenstein av Mary Shelley. Mary Shelley föddes 1797 och var alltså inte mer än tjugoett år gammal när hon skrev Frankenstein, en bok som fortfarande läses nu över två hundra år senare. Imponerande. Många anser att den är den allra första science fiction-romanen, och den är ett av världslitteraturens verkliga mästerverk.


Den är ett mästerverk. Ett otroligt driv sida efter sida. Boken handlar om Victor Frankenstein som skickas långt hemifrån Genève för att studera. Han fastnar för kemi, studerar människokroppens nedbrytning, och upptäcker att han kan skapa liv. Han isolerar sig från omvärlden i två år och ser inget annat, hör inte av sig hem till sin familj. Till slut har han skapat en levande varelse. En varelse som inte liknar något han tidigare sett. Ett monster.


Monstret gör allt för att vara snäll och försöker närma sig människor, men på grund av sin skrämmande uppenbarelse blir han avvisad vart han än kommer.


På samma gång som den är en science fiction-roman är det en berättelse om kärlek, passion, att vilja passa in, ha ett sammanhang, mänsklighet, hat och hämnd. Intressant att tänka att den skrevs av en ung kvinna för över två hundra år sedan. Att hon skrev om vetenskap på detta sätt i en tid då vetenskapen ansågs som ett hot mot kyrkan och religionen.


Det finns också massor att läsa om Frankenstein och AI. Var Frankenstein den första formen av artificiell intelligens? "Varelsen är exempel på många drag som återkommer hos senare science fiction-AI. Att inte vara skapad för sin egen skull, men ändå ha egna mål, egna önskningar. Att programmeras genom mänskligt språk. Att inte ses som en person, men kräva att accepteras som en. Varelsen är kanske till och med är den första “Rogue AI”, en AI som gör uppror mot sin skapare, vilket senare är ett återkommande motiv." Från SF-bokhandeln Malmö


Rekommenderar absolut!

bottom of page