top of page

Boktips! Gå förlorad, av Agnes Lidbeck

Uppdaterat: 18 sep. 2022


Gå förlorad är tredje boken i av Agnes Lidbeck. Den ingår i en triptyk (fick slå upp, men betyder ungefär att böckerna hör ihop som ett konstverk i tre delar, inte som trilogi alltså, där den första var Finna sig, skildringen av den moderna Annas liv, den andra var Förlåten, om systrarna som ska tömma barndomens sommarhus efter pappans död, och nu den tredje Gå förlorad.


Det här är en bok som nästan blir för svår att skriva om. Hur ska jag beskriva den?


Boken utspelar sig i vardagen, hos Anders, ur Anders perspektiv. Anders är en surdegsbakande psykolog, med mottagning hemma hos sin mamma Gunnel, han är en pappa som hämtar och lämnar, gift med Kristina som enligt Anders inte har kontakt med sina känslor. Det har däremot han, han gör allt! Dottern Anna växer upp, de åker på skidresor och gör utflykter. Han fortsätter baka. Osäker på allt. Våldet spricker genom, men "han är ju inte sådan, egentligen".Han oroar sig för allt, utom sitt eget beteende. "Man skapar tid, om det är tid som behövs. Öppen kommunikation." Det som han skulle vilja göra blir inte av. Det är tragiskt, och i någon recension läste jag att boken beskrivs som en skräckroman. Det stämmer.


Han klagar på sin fru, på sin dotter, låter sig förödmjukas av sin mamma, jobbar kvar hos henne, stannar kvar med frun och gör ingenting åt någonting. Han fortsätter baka. Ta sina bilder och hoppas på hjärtan på Instagram. Trots att, eller för att, Kristina inte tycker om den uppmärksamhetssökande sidan hos honom. Under de två decennier som boken utspelar sig blir man mer och mer frustrerad. Kan inte låta bli att läsa vidare för den är så snyggt skriven, och bokens vardag suger in mig i ett mörkt hål som gör att jag får svårt att svälja.


På bokens baksida beskrivs den som "Gå förlorad är en historia om livets små sanningar och stora lögner, och avståndet mellan att vilja vara och att kunna bli."


För en bokcirkel finns här massor att diskutera.


Boken finns här och här.


Har du också skrivdrömmar? Kolla då mina lektörs-/skrivtips här på söndag. Första delen handlar om första kapitel-analys! Vad är det kan man ju undra. Och så en rolig sak, torsdag den 8 december kommer jag vara på Dalby bibliotek och prata om just lektörande och skrivdrömmar. Det blir roligt, om man nu tycker sånt är roligt, och det gör man ju!

Comments


bottom of page