top of page

Boktips: Italienspecial!

Italien! Jag har varit en vecka i Sorrento. Har varit runt och sett lite olika delar av Amalfikusten, fantastiskt fint. Capri och såklart Pompei. Vi bilade ner och passade på att se en massa fint av Italien både på vägen ner och vägen hem. T O S C A N A. ?!?! Hur fint?
Mina första besök i Italien var på tältsemester när jag var liten, då i Pietra Ligure, i Ligurien ganska nära franska gränsen. Det har blivit en hel del Italien sedan dess. Bland annat har vi bilat till Florens, kommer aldrig glömma en kväll på vägen ner när vi (efter många konstiga felkörningar) av en slump hamnat vid Lago Puccini, som vi inte ens visste fanns, när vi satt vid vårt tält och den äldre farbrorn som hade husvagnsplats bredvid oss kom med färska fikon till mig varje dag. En kväll var han extra uppspelt, det skulle komma en stor artist och spela på campingen. Vi fattade ingenting, detta var innan Googles tid. Vi tänkte väl att det var någon lokal speleman. Visst sjöng han väl helt okej. Det var inte förrän flera år senare vi förstod att artisten vi sett var Lucio Dalla, världsberömd italiensk sångare som bland annat skrivit låten Caruso.


Innan vi körde hemåt ville jag definitivt se platsen där Elena Ferrantes Neapelkvartett utspelar sig. Stadsdelen där Elena Greco och Lila Cerullo växer upp heter i verkligheten Rione Luzzatti och ligger mellan tågstationen och fängelset Poggioreale. Vi åkte dit. Det är exakt lika grått och ledset som det beskrivs i boken. Verkligen superlångt från lyxiga Amalfi och Capri. Vill direkt börja läsa om Ferranteserien.


Kommer såklart att tänka på en massa andra braiga italienska författare. Jag tyckte mycket om Silvia Avallones böcker, Marina Belleza och Stål.
Jag är också nyfiken på Avallones helt nya En vänskap, som släpptes på svenska i mars. Jag har tidigare tipsat om den i mars boktips som du kan läsa här.
Just nu läser jag Familjelexikon av ytterligare en italiensk författare, Natalia Ginzburg, som jag tipsade om i boktipset med pocketböcker här. Än så länge mycket bra.
Comments


bottom of page