top of page

Boktips - kokböcker!Kolla så snygga! Man köper ju definitivt kokböcker genom omslaget! Eller hur?! Kokböcker är ju mysigt! Inget man läser från pärm till pärm kanske som en vanlig bok (fast jag tror helt klart jag kommer göra det med "Au pif!"), men.. även om jag kollar många recept på nätet är det ändå nåt speciellt med att bläddra i en kokbok - även om jag verkligen inte lagar alla recept jag sitter och dreglar till.... Ordet kokbok låter lite gammaldags, eller..? Hellre matlagninsbok, eller bara matbok? Receptbok? I alla fall.


det går i perioder

Det går definitivt i perioder, både matlagningsintresset och kokboksläsandet, precis som för mig med att läsa vanliga böcker. Det är väldigt varierande en månad kan jag läsa sex sju böcker och en annan månad noll eller en. Ibland kollar jag bara recept på nätet och sen kan det komma en dag jag bara vill sitta och få ny matinspiration från böcker.


matlagning ute - Hanna Olvenmark


Denna boken för matlagning utomhus blev en favorit från bokrean förra året. Såg att den fanns med i år också, har du tur kanske du hittar ett ex någonstans. Sedan corona har det blivit många långa vandringar ihop med gulliskompisar för långa prat och då blev jag inspirerad att laga mat ute! Köpte ett nytt litet perfekt stormkök som är supersmidigt att ha med sig hängandes på ryggsäcken. Det första som jag lagade var i och för sig ett superenkelt och supergott recept från broschyren som följde med Trangiaköket. Smörstekt potatis som man förkokt hemma, gul lök och kallrökt lax, på med dill och en klick crème fraîche. MUMS. I "Portionen under tian" är alla recept vegetariska. Dessutom kostar alla under tio kronor per portion. Magiskt. Det recept jag lagat flest gånger är bönröra på svarta bönor, ihop med en ärtguacamole på gröna ärtor, solroskärnor o vitlök m.m. Servera i tortillabröd. Detta åt vi i solen direkt från Trangian efter en vandring på Söderåsen! Rekommenderas.


mat med guldkant - Catarina König


sedan ÄLSKAR jag smårätter. I denna boken finns en massa goda mingeltilltugg och goda förrätter, även varmrätter och efterrätter. Följer Catarina Königs blogg och lagar ofta hennes recept. Hennes tapasbrickor är INTE fula. Ett av hennes recept från bloggen som jag gör superofta är en SÅ enkel torskrygg med dill, tomater och grädde. Och en massa smör och svartpeppar. Låter enkelt, det är det också. Men så jäkla gott. Från denna boken är det nog räktacos jag lagat mest, fast det bli ofta med lax istället. Chilimajon... gjorde jag senast igår - tar ca en minut om man använder köpemajo... blanda med srirachasås. Jag tar också lite japansk soja faktiskt, men det står inte i receptet. TIPS.always hungry - Sofia Henriksson


Testa 21 länders mat i denna boken låter ju frestande, men jag köpte den på grund av titeln, som jag läste som Always hangry, det hade ju varit en bra titel på en kokbok. Tips för alla som måste ha mat var tredje timme exakt för att inte bli gnälliga, arga och HANGRY. Men så var det inte här. Den kan ju vara bra ändå! Eller vad sägs om Gyozas och så finns ett recept på chokladsås till Churros.... smask.
kärlek, oliver och timjan - Anna & Fanny Bergenström


Den kokbok jag återkommer mest till är nog ändå Kärlek Oliver och Timjan 🫒. Hur länge kan jag ha haft den, kanske 10-15 år. Den finns fortfarande att köpa för dig som missat denna klassiker.


Ur denna har jag mest lagat den klassiska franska linssoppan med puylinser, den franska kycklingen som steks till i filéer och så breder man över en röra av dijonsenap, persilja, olivolja och vitlök... ät med ett gott bröd och sallad. Deras recept på rostbröd är också magiskt.


Gillar särskilt också i slutet av boken där de sätter ihop olika middagar med recept från boken. Och så alla snygga bilder.köttfärssås - Jason Diakité, Harald Wachtmeister, Joel Åhlin


Men alltså pasta... pasta är ju... pasta. Favoritmat. Det äts det här hemma varje fredag i princip, och alltid minst en dag till i veckan. Mums. Såg nu att Timbuktu (m.fl.) har gett ut en bok om köttfärssås. Vill man ju ha!


En klassisk köttfärssås är GOTT. Och lasagne. Och linguine med rökt lax. Eller en gräddig papardelle med kantareller... nu blev jag hungrig.au pif - Emma Hamberg

Inte en klassisk kokbok - utan precis så frestande mysig som jag önskar mig! Varning - denna frestande bok kommer inte förrän den 8 april. Men man kan ju längta! Så här beskriver Emma Hamberg själv boken:


"Au pif vad är det, kanske du undrar? Jo, det är ett uttryck och en attityd som min killes franska mamma tillämpade i köket. Je fais un peu au pif, c a va être merveilleux. Ungefärlig översättning: jag går lite på känn och det kommer att bli fantastiskt . Du tar vad du har, du byter ut saker du inte gillar till det du tycker om, och glöm inte: perfekt är tråkigt."


Japp - denna måste jag ha!

Opmerkingen


bottom of page