top of page

Boktips! När vargarna kom.


Jag har läst När vargarna kom, av Charlotte McConaghy.


Baksidestexten: (parantes, som ni ser, MEN, jag tycker inte alls omslaget passar ihop med baksidestexten, och inte med boken heller nu när jag läst den. Om du har läst, vad tycker du? Har jag totalt fel?)


"Inti Flynn reser till Skottland med sin tvillingsyster Aggie och ett team av biologer för att försöka återinföra vargar i de avlägsna högländerna. Hennes förhoppning är inte bara att rädda det döende landskapet utan också Aggie, som lider svårt efter den fruktansvärda incident som drev systrarna att lämna sitt hem i Alaska.

När försöket med vargarna visar sig lyckat kan Inti äntligen slappna av. Men det dröjer inte länge förrän allting vänds upp och ner. En av lokalborna hittas död och Inti vet att alla kommer att skylla på vargarna. Själv vägrar hon tro att vargarna ligger bakom attacken och för att skydda dem tar hon ett ödesdigert beslut. Men om det inte var vargarna som dödade mannen, vem var det då?"Boken berättas på ett spännande sätt, ur två, eller tre faktiskt nu när jag tänker efter, tidsperspektiv som varvas. (Snygg översättning av Carina Jansson.) Dels mellan tiden innan Inti och hennes syster kommer till Skottland. Från tiden i Canada och Australien, uppväxten med de speciella föräldrarna i olika världsdelar, och händelserna som gjorde att de hamnade i Alaska. Och så nutiden i Skottland, dit Inti kommit med sitt team av biologer, och sin tvillingsyster, för att försöka återinföra vargar i landskapet. Detta väcker stor oro bland lokalbefolkningen. Hur ska det gå för deras barn, deras får och deras skogar och marker när vargarna ska leva "mitt bland dem".


Inti har en speciell förmåga att känna andras sinnesförnimmelser. Både människors och djurs. Detta kallas spegelberöringssynestesi, ett neurologiskt tillstånd. Det beskrivs väldigt fint av författaren. Redan på de första sidorna när hennes pappa har fångat en kanin. Vi jagar bara det vi behöver och vi ger tillbaka till ekostystemet, vi odlar vår egen mat och vi lever så självförsörjande vi kan. Kaninen måste dö, och när halsen skärs upp känner Inti kniven mot sin egen strupe. Ett långt snabbt snitt hela vägen ner till magen. Du måste tuffa till dig.


Det är mycket spännande att läsa om vargarna. Om deras beteende, ensamma och i sin flock. Hur de gör allt för att skydda varandra. Har jag någonsin läst en bok med så mycket djur? Djur som nästan huvudpersoner. Nej det tror jag inte. Men överraskad blev jag av hur intressant det var. Vargens identitet blir bekräftad. Hona nummer Tio. Teamet och jag stillar med förundrar på all data som strömmar in, alla hennes gps-positioner de senaste månaderna, de tusentals kilometer hon har vandrat, världen hon har utforskat, bara för att återvända i tid för att skydda sin syster och sin flock när de förbereder sig på att ta emot den väntande kullen. Fint! Hade ingen aning om att vargar var så smarta. Så omhändertagande. Men så kan jag heller inte mycket alls om vargar. Ju. Eller om djur alls faktiskt. Hon ylar fortfarande vissa nätter. Nummer Sex. Hon ylar efter sin partner men också för att visa sin styrka, för att markera revir och skrämma bort fiender. Hon lär sina ungar att yla trotsigt i mörkret, och de växer sig starkare för varje dag.


Boken beskrivs som en thriller, men även om det förekommer uppslitna kroppar, både människor och djur, tycker jag nästan mer att boken är en roman. Spänningsroman. På sättet den är uppbyggd, suggestivt krypande och ihopflätat. Den är lättläst och jag hade svårt att sluta läsa.


Charlotte McConaghy har också skrivit Den sista migrationen, Lavender Lit 2020, utkom i pocket i januari 2022. Boken är på samma tema som När vargarna kom, klimatkris och människans påverkan på djur och natur. Blir mycket sugen på att läsa den.
Comments


bottom of page