top of page

Boktips! Noveller!

Brukar du läsa noveller? En hel bokberättelse förpackad i en minivariant. Smart! Dessutom finns de ganska lättillgängliga lite överallt. I tidningsmagasin, i The New Yorker - som jag skrivit ett helt inlägg om här, det finns hemsidor där författare kan publicera sina noveller - författaren E.L. James (Fifty Shades of Grey-böckerna du vet) upptäcktes på detta sätt, som novellsamlingar, och så finns Novellix - de gulliga små böckerna som är som pixiböcker för vuxna.


En av mina absoluta favoritförfattare, Joyce Carol Oates - som du kan läsa mer om här, har förutom alla romaner också gett ut en hel del novellsamlingar. "Vackra dagar" (2020) är den senaste novellsamlingen som getts ut på svenska.Jag fastnade bland annat för berättelsen Fleuve Bleu, om det otrogna paret som lovar varandra total uppriktighet och ärlighet, precis det som de saknar i sina äktenskap.

Hans liv gick i vågor, likt varmt vatten mellan fingrarna. Hemlivet var ett balsam - en rytm av dagar, rutiner.

Löftet får helt andra konsekvenser än de väntat sig.


I en annan berättelse utnyttjar en beräknande och manipulativ universitetsprofessor en alltför godtrogen kvinna på ett sätt hon aldrig hade kunnat förutse. Ett tema som förekommer i fler av Joyce Carol Oates böcker.


J.C.O. skriver om vardagen och om vardagliga människor, på ett analyserande sätt, som tar fram själen i varje människa. Boken består av elva noveller, alla lika täta. Man behöver en paus mellan novellerna, det är det som är det fina med detta format, att man läser en i taget, och kan fundera och smälta.En annan novellmästare är kanadensiska författaren Alice Munro. Munro skriver endast noveller (även om det pratats om att "Lives of Girls and Women" (Kvinnors liv, är den svenska titeln) kanske ska betecknas som en roman) och 2013 fick hon Nobelpriset i litteratur.


Alice Munros noveller handlar om kvinnor. Om drömmar, ambitioner, kärlek och otrohet. Precis som i J.C.O:s noveller är det vardagen, relationer, förhållanden man får betala dyrt för. "Kärlek, vänskap, hat" består av nio noveller. Lysande.Även den fantastiska författaren Margaret Atwood ("The Handmaid's Tale) har gett ut novellsamlingar. Jag har inte läst någon av dem, men många av hennes romaner, som är fantastiska.
Nu vill jag definitivt läsa den här, "Den frystorkade brudgummen". De nio berättelserna beskrivs så här på förlagets hemsida:

I sin nya bok visar Margaret Atwood prov på sin mest skarpsynta, uppsluppna och humoristiska sida när hon levererar nio förskräckande berättelser om upprättelse, hämnd och mord.


Ja tack!Sist, och faktiskt också minst :) Novellix! De är så supergulliga. 15 x 10 cm och ca 40 sidor. Vill ha alla.
Man kan prenumerera på dem, få hem två små novellböcker i månaden. De finns förpackade i presentförpackningar, perfekta som gå bort-present. De finns som paket med olika teman, klassiker, skräck, kattnoveller, Swedish Crime, feministikoner, Sci fi med ännu mera.


Novellix startade 2011 och har gett ut över 250 titlar. Rekommenderar verkligen.


Vill du ha fler boktips? Kolla in mina månadsboktips med de senaste boknyheterna:


20222021
Comments


bottom of page