top of page

Boktips: Ny roman av Augustin Erba!

Uppdaterat: 30 juni 2022

Jag har läst "Den unge Walters lidanden", som är en alldeles ny bok av Augustin Erba. Den tipsade jag om i mina boktips för mars här.


Det är inte ofta jag skrattar rakt ut när jag läser en bok. Men det här är en sån berättelse. Walter är trettionågot och är avdelningschef på en bank. När han plötsligt och oväntat blir befordrad blir det väldigt stressigt för Walter. Han har nämligen fullt upp med alla de fysiska sjukdomssymptom han hittar varje dag, hela tiden. När det dessutom blir bestämt att kontoret ska göras om till öppet kontorslandskap, blir det för mycket. Hur nära kan man egentligen sitta toaletterna utan att bakteriepartiklarna letar sig fram till en?
Walter är riktigt hypokondrisk och granskar varenda prick, varenda gång han sväljer undrar han om han kanske fått en allergisk reaktion, när han är ute och springer är han övertygad om att han fått en hjärtattack. Det är dråpligt skrivet, ibland på gränsen men jag skrattar i alla fall när jag läser.


Stackars Walter är hunsad av alla, sina svärföräldrar, svärfar som inte accepterar Walters sunda levnadsstil, "det är så jäkla deprimerande att ha en sån fröken till svärson som inte ens vill ta en jävel på julafton", Walters fru som är frånvarande och riktigt trött på Walters hälsoångest, som hon kallar det, hans kollegor som inte är helt glada över beslutet med öppet kontorslandskap.Åh jag vill sätta mig ner med den här bank-Walter och skratta åt våra sjukdomar och inbillningsallergier.

Känner igen mig! För någon som inte tänker att den minsta nya prick på kroppen är malignt melanom och att det var synd att man skulle dö så tidigt och ja, det var ju ändå det man hade känt på sig, så kan det kanske te sig överdrivet. Men de här tankarna finns i verkligheten. Exakt så här oroligt surr kan man ha i huvudet.Boken är helt annorlunda än Augustin Erbas tidigare. Han har tidigare skrivit tre romaner, som alla blivit succéer. Jag har läst Blodsbunden och Snöstorm. Tyckte mycket om båda.


Den unge Walters lidanden finns här. Blodsbunden här och Snöstorm här. (Adlinks)

Comentários


bottom of page