top of page

Boktips! Nya böcker i juni!

Innehåller annonslänkar.


Kolla så många fina boktips för juni. Två inbundna och två pocketnyheter.

Då ska vi se. En i taget. Vi börjar med den med finast omslag, och ändå mest spännande titel på länge, eller hur?"De galna kvinnornas bal", av Victoria Mas. Från Sekwa förlag. Så här skriver Sekwa om boken:


"Det är vår i Paris och en grupp kvinnor gör sig redo för en överdådig fest. De drar fram tyger och provar glatt klänningar tillsammans. Året är 1885 och vi befinner oss på Salpêtrièresjukhuset, ett sjukhus för kvinnor som anses hysteriska och galna. De intagna kvinnorna gör sig redo för balen där där de möter den parisiska societeten; en fest som är höjdpunkten på den sociala säsongen för besökarna, och ett sällsynt ögonblick av hopp för patienterna.

Det låter som en saga – men De galna kvinnornas bal är baserad på en sann historia. Doktor Charcot på Salpêtrière håller föreställningar där han sätter kvinnor i trans inför en fascinerad publik. Kvinnorna anses galna, men sanningen är mycket mer komplex än så. En del är sjuka, andra bara oönskade eller viljestarka och har blivit satta på Salpêtrière av fäder, bröder och makar.

Geneviève är sköterska på sjukhuset och har efter sin systers död satt sin tilltro till doktor Charcot och vetenskapen. Men allting förändras när hon möter den unga kvinnan Eugénie, som låsts in på Salpêtrière av sin far och bror. Eugénie har en hemlighet och hon behöver Genevièves hjälp. Under den årliga balen flätas kvinnornas öden samman för alltid.

De galna kvinnornas bal har vunnit flera litterära priser i Frankrike, och rättigheterna har sålts till 22 länder. Den har också filmatiserats, ett storslaget kostymdrama!"


Visst blir man nyfiken?


Nästa bok, "Intill vanvett, intill döden", av Kirsten Thorup.Så här skriver Adlibris om boken:


"Kärlekens vanvett, och krigets … De polerna möts i en roman med stark tidskänsla från Tyskland, hösten 1942. Den unga danskan Harriet, nybliven krigsänka med småbarn, har ensam gett sig av till München. Hennes man har störtat som frivillig stridspilot för Nazityskland, hon vill hedra honom, bidra med något … Hon inkvarteras hos sin mans officerskollega, hög nazist, och hans danska hustru. Men den segerrika tyska krigsmaskinen har fastnat vid Stalingrad och kulisserna börjar rämna. Harriet möter en verklighet av våld och skräck. En tid av galenskap och omprövning är inne."


Utspelar sig 1942 och handlar om Harriet som reser från det ockuperade Danmark till München för att vila upp sig. Enligt en recension i DN är detta "stor berättarkonst". På SVT finns också en fin recension, helt gratis att läsa här.
Nästa boktips är en pocketnyhet. "Lyster", av Raven Leilani. Boken är utsedd till en av årets (förra året då eftersom detta är pocketutgåvan på svenska) bästa böcker av en massa tidningar, The New Yorker, New York Times, Los Angeles Times, Time, The Guardian, I-D, Vanity Fair...
Så här beskrivs boken av Adlibris:


"Edie kämpar sig igenom tjugoårsåldern - hon delar en sunkig lägenhet i Bushwick, New York, stämplar in och ut på sitt trista, administrativa jobb, och har utöver det ett vidlyftigt sexliv. Efter att ha legat med representanter från i stort sett varje avdelning på företaget vänder hon sig till en dejtingapp, där hon träffar Eric; en medelålders, gift, vit arkivarie med en öppen relation.

När Edie förlorar jobbet tvingas hon flytta in i gästrummet hos Eric och hans fru Rebecca. Hon blir snabbt en förebild för parets svarta, adopterade tonårsdotter Akila. Edie blir en hjälpande hand för Akila, hittills fullständigt ensam i ett ogenomträngligt vitt sammanhang.

Lyster är en sexuellt laddad roman om en ung svart kvinna som försöker få utlopp för livets hunger, för sin längtan och ilska, under en tumultartad era."
Fjärde boktipset, ännu en pocket: "Om alla katter i världen försvann", av Genki Kawamura. Jag är lite rädd för katter men denna på omslaget var så gullig. DenBoken beskrivs så här: "Vår berättares dagar är räknade. Han lever ensam med sin katt, har ingen kontakt med sin familj och var helt oförberedd på doktorns diagnos han har bara har ett par månader kvar att leva. Men, innan han hunnit börja bocka av sin bucketlist dyker djävulen upp med ett erbjudande: i utbyte mot att en av alla saker i världen försvinner får han en extra dag att leva. Det är början på en bisarr vecka ...

Hur bedömer man vad som gör livet värt att leva? Hur väljer man vad, av det man verkligen uppskattar, man kan klara sig utan? I förhandlingarna med djävulen spelar vår berättare högt, ända tills han själv och hans älskade katt befinner sig på randen till avgrunden ...

Om alla katter i världen försvann är en berättelse om förlust och försoning, om en mans resa till insikten om vad som verkligen betyder någonting i livet. Ett måste för alla som älskade En katts resedagbok."Ännu fler månadsboktips hittar du här:


20222021
Comments


bottom of page