top of page

Boktips: The Lincoln Highway

Uppdaterat: 11 mars 2022


Jag har läst The Lincoln Highway av Amor Towles... och ville skriva om den. Men hur skriver man om en sån bok? Den är helt magisk. Någon beskrev den som en saga och jag försökte tänka ut, hur då? Som en saga, hur menar man då? Nu när jag läst den skulle jag vilja dra det ännu längre. The Lincoln Highway är inte som en saga, den är en saga. Blurben på framsidan, av Tana French (New York Times bestseller deckarförfattare) säger "An absolute beauty of a book. As soon as I finished it, I wanted to read it again." Ja! Precis så är det. Så fort jag läste ut den tänkte jag att jag ville börja om från början och läsa den igen.


Handlingen

men vad handlar den om, undrar du kanske. ja, det är en bra fråga. Så här lyder baksidestexten:


I juni 1954 körs artonårige Emmett Watson hem till Nebraska av fångvaktaren på arbetslägret där han precis avtjänat femton månader för ofrivilligt dråp. Hans mor är sedan länge ute ur bilden, hans far har nyligen gått bort, och familjegården är utmätt av banken. Emmetts plan är att ta med sin åttaårige lillebror, Billly, till Kalifornien för att börja om på nytt. Väl framme i Nebraska upptäcker Emmett att två av hans vänner från lägret har gömt sig i bagageutrymmet på fångvaktarens bil. Tillsammans har de gjort upp en helt annan plan för Emmetts framtid, en som kommer att ta dem på en ödesdiger resa i motsatt riktning: till New York City.
Karaktärer

I den engelska baksidestexten är första meningen lite annorlunda: In June 1954, eighteen-year-old Emmet Watson is driven home to Nebraska by the warden of the juvenile work farm he has just served fifteen months for the only mistake he's ever made. Slutet är viktigt, "for the only mistake he's ever made", det ger en bra bild över vem Emmet Watson är, vad han står för och hur han behandlar sina vänner genom boken. han är snäll, omtänksam, moralisk och ordentlig.


Det är riktigt intressant hur författaren har valt att skriva ur de olika personernas perspektiv. Alla kapitel är skrivna ur huvudkaraktärernas, och även några av bikaraktärerernas perspektiv. Det är Emmet, hans bror Billy, Duchess (den ene av rymlingarna och fångkompisarna från bagagutrymmet), Woolly (den andra rymlingen), Ulysses (man som räddar Billy från elak pastor), Sally (tjej som bor granne med familjegården). Allas perspektiv skrivs ur tredje person, förutom Duchess - som skrivs i första person, "jag"-form. Det ger en känsla av att man kommer närmre honom, än Emmet och Billy, som man tänker sig som egentliga huvudpersoner, och som man först förväntar sig att handlingen ska fokusera på. Det är såklart smart uträknat, och har ett syfte (som du märker när du läser).


Åttaårige lillebror Billy bär med sig en bok som får stor betydelse. Det är en bok med berättelser över historiska hjältar och antihjältar, Caesar, Lincoln, Kung Arthur, da Vinci, Napoleon, Ulysses osv. Boken blir som en saga i sagan på ett sätt. Snyggt gjort.


Jag var tvungen att kolla upp vad Lincoln Highway var. Tänker att det kanske är fler än jag som inte vet, så det var alltså en landsväg i USA som gick från San Fransisco till New York. Den passerade just precis Nebraska, där Billy och Emmets familjegård ligger. På Wikipedia står det att restiden mellan städerna på den tiden uppskattades till mellan 20 och 30 dagar, med en medelhastighet på ca 29 km i timmen. Tänk så mycket man hann se!


Författaren Amor Towles har tidigare gett ut En gentleman i Moskva (2016), som väl har blivit lite en modern klassiker - som jag fortfarande inte har läst, men kanske ska göra nu? Sammanfattning - läs The Lincoln Highway!


Vill du har fler boktips på nya böcker så finns här fem böcker som släpps nu i mars. Och kanske om du har tur finns några braiga kvar på bokrean, här är mina 10 tips på bokrean i så fall!


Nästa vecka släpps Joyce Carol Oates nya roman, "Natten. Sömnen. Döden. Och stjärnorna.", så nästa torsdagsinlägg handlar om Joyce Carol Oates!

Comments


bottom of page