top of page

Boktips! Väggen av Marlen Haushofer


Väggen av österrikiska Marlen Haushofer. Hade inte hört talas om den här boken innan, fick tips av personalen på Akademibokhandeln. En modern klassiker som tydligen också har filmatiserats, The Wall (Die Wand) 2012.


Väggen gavs ut 1968, men skulle lika gärna kunnat vara skriven idag. Handlar om en kvinna som är på besök hos några vänner i en jaktstuga i österrikiska Alperna. Vännerna ger sig ut på kvällen och när kvinnan vaknar dagen efter är de borta. Hon går ut för att leta efter dem och upptäcker en genomskinlig vägg en bit utanför stugan. Väggen går inte att ta sig förbi, och på andra sidan är allt dött. Det syns inte till något liv någonstans. Inga människor, inga djur, inga bilar på vägarna, ingen rök ur någon skorsten.


Kvinnan får snart sällskap av en hund, några katter och en ko. Hon tar hand om djuren, överlever på det hon hittar i skogen, de dagliga sysslorna och genom att skriva ner sin redogörelse. Den vi får läsa i boken. Hon skriver för att hålla paniken borta, för att behålla förståndet. Flera gånger får jag lägga boken ifrån mig och säga till mig, nej, det är inte verklighet. Det har inte hänt på riktigt. Det kommer inte hända. Jag läste någonstans att när man läst Väggen blir man aldrig mer densamma, och man bär med sig historien resten av livet. Ja, det känns nog som att det kan va så.


Jag vet, det låter kanske som en märklig historia. Men jag kunde inte sluta läsa. Efterhand ifrågasätter hon mer och mer sitt tidigare liv, kanske ren överlevnadsinstinkt, och undrar om hon kanske är lyckligare nu, helt ensam i skogen där hon får jobba med händerna, "som hon aldrig tidigare haft användning för". Hon tänker på sina vuxna döttrar, som hon har lättare att minnas som barn.


Boken finns här och här.

Comments


bottom of page