top of page

Internationella barncancerdagen


Idag, 15 februari är det Internationella barncancerdagen. Tack och lov har jag ingen personlig erfarenhet av detta hemska ämne 💛, men vi känner förmodligen alla någon som har.


1991-1992 jobbade jag som au-pair i Schweiz, jag tog hand om en liten gullispojke som då var lite över två. Jag har behållit kontakten med familjen och de fick två pojkar till när jag flyttat. En av pojkarna drabbades av en njurtumör, nefroblastom, när han var sex. Hans mamma, Flavia, min aupairmamma, engagerade sig i ARFEC, en förening för familjer med barn som drabbats av cancer. Där lärde hon känna en kvinna vars dotter också drabbats av cancer. Hon heter Muriel Scibilia och på bilden ovan träffade jag henne i Nyon, Schweiz. Muriel är journalist och har bland annat jobbat som chef för en kommunikationsavdelning på FN. Hon skriver också böcker. Bland annat har hon skrivit boken "Côté nuit, côté soleil - des jeunes racontent leur traversée du cancer". På något sätt visste jag att jag ville och skulle översätta och ge ut den på svenska. Den svenska titeln är "Mörker och ljus- Berättelser av unga som genomlevt cancer". All cred för översättning åt Helén Enqvist. Barnen och ungdomarna har berättat om sina upplevelser för Muriel som skrivit ner - en mörka sidan, och den ljusa.


Boken kom ut i september 2017, (precis i tid för att skickas direkt från tryck till Bokmässan i Göteborg kvällen före öppning) passande nog för september är Barncancermånad 💛. Varje år i september, och på Internationella barncancerdagen lyfter jag fram boken. Om du inte redan köpt den så gör det nu - 25 kronor för varje såld bok går direkt till Barncancerfonden.

Comments


bottom of page