top of page

Boktips! Jamaica Kincaid - Lucy

Uppdaterat: 24 okt. 2022
Ett nytt boktips - Lucy av Jamaica Kincaid. Eller faktiskt läst om den, det var en sån bok som jag visste att jag hade läst och att jag tyckte om den. Men egentligen kunde jag inte säga varför jag tyckte om den. Så det var dags att läsa om. Och den är fortfarande lika bra.


Boken handlar om Lucy som kommer från en liten karibisk ö till New York för att jobba som aupair. Familjen har fyra små flickor, mamma och pappa, och verkar glada och lyckliga. Kontrasterna mellan en liten karibisk ö och New York är gigantiska. Lucy åker hiss för första gången och hon blir serverad mat direkt från kylskåpet. I hennes hus hemma fanns inget kylskåp. På morgonen skiner solen och hon klär på sig en solig klänning. Det var mitten av januari. Lucy kände inte till att solen kan skina utan att det blir varmt.


Hon kommer snart att tycka om familjen, och registrar allt som händer, och också det som inte händer, eller som syns. Hon jämför familjens mamma och pappa med sina egna föräldrar, hur olika rollerna är i de olika länderna, och hur svårt det är att vara så långt hemifrån att man inte ens kan förmå sig öppna breven från mamma när de kommer, samtidigt som hon vill frigöra sig från sitt förflutna.


Jamaica Kincaid har ett finurligt språk och hon låter sin Lucy vara smart, fundersam, filosofisk och upprorisk.

"Jamaica Kincaids författarskap kretsar mycket krig hennes eget liv - hemön Antigua, familjen och särskilt då modern. I flera böcker skildrar hon relationen mor-dotter, mot bakgrund av kvinnans situation i ett starkt mansdominerat samhälle." (Världslitteratur.se) Jag läser detta och blir direkt sugen på att läsa mer av Jamaica Kincaid. Får tag på boken "Min mors självbiografi", som har en introduktion av Kristina Sandberg. Där läser jag att Kincaid numera professor i afrikanskamerikansk litteratur på Harvard, att hon bor i USA sedan sena tonåren då hon jobbade som au pair. Kanske är "Lucy" en del av henne själv.


Tidigare boktips:


2021


2022

コメント


bottom of page