top of page

Boktips! Feelgood av Jojo Moyes!
Nu på hösten blir man väl lite sugen på feelgood-läsning? Feelgood kan ju vara så himla bra, och då tänker jag direkt på Jojo Moyes. Hon måste vara mästaren på feelgood. Den första boken av henne som jag läste var "Livet efter dig", "Me before you", i original.


Lou Clark och Will Traynor är så olika man kan vara. Lou bor hemma och försörjer sina föräldrar med lönen från kaféet där hon jobbar. Hon har inga ambitioner utanför den lilla stad där hon bott i hela sitt liv. Will var en atletisk A-personlighet, framgångsrik aktiemäklare med toppjobb i London och snygg flickvän. Tills en motorcykelolycka tog ifrån honom alltsammans.När Lou blir arbetslös tar hon jobbet som den totalförlamade Wills sällskapsdam enbart för att hon inte kan hitta något annat, och hon behöver verkligen pengarna.Will har bestämt sig hans liv är trångt och glädjelöst, och han vet exakt hur han ska få slut på alltihop. Lou bestämmer sig i sin tur för att få Will att ändra sig. Ingen av dem vet att de kommer att förändra varandra för alltid.


Rolig, sorglig och romantisk. Och faktiskt är filmen nästan lika bra. Jojo Moyes har skrivit många böcker, en av mina andra favoriter är "Sista brevet från din älskade", som kom på svenska 2015.


När Jennifer Sterling vaknar upp på sjukhus minns hon ingenting inte den tragiska bilolyckan som gjort att hon hamnat där, inte sin man, inte ens vem hon är. Hon känner sig som en främling i sitt eget liv. Tills hon råkar hitta ett passionerat brev, undertecknat B, som ber henne att lämna sin man.Många år senare, 2003, hittar journalisten Ellie samma gåtfulla brev i arkivet på tidningen där hon arbetar. Hon blir besatt av historien bakom, och hoppas att den ska kunna återuppliva hennes haltande karriär. Om dessa två älskande fick ett lyckligt slut, kanske hon också kan bringa reda i sitt eget komplicerade kärleksliv? Ellies sökande kommer att skriva om historien och hjälpa henne att inse sanningen om sin egen, moderna romans.


2023 kommer nästa bok av Jojo Moyes på svenska, "Andra kvinnors liv". Den beskrivs så här:


Nisha Cantor och Sam Kemp är två väldigt olika kvinnor.

Fyrtiofemåriga Nisha lever ett glamouröst liv i överflöd, tills det att hennes man plötsligt kopplar bort henne från alla tillgångar. Fyrtiosjuåriga Sam har en helt annan tillvaro, där en stor del av tiden handlar om att få ekonomin att gå runt för henne och familjen.

Men allt förändras när Sam en dag av misstag får med sig Nishas gymväska hem. I den hittar hon ett par skor, som hon inte kan motstå att kliva i. Plötsligt går hon med lite rakare rygg, och med ett större självförtroende. I samma stund får karriären dessutom ett lyft.

Samtidigt som Sam skördar framgångar håller Nisha på att förlora allt.

Men Nisha har en plan för att få sitt liv tillbaka.

Andra kvinnors liv är en underhållande och varm berättelse om hur de minsta av misstag kan förändra exakt allt. Ren och skär läsglädje från en av världens bäst säljande författare.


Jag kollar mina gamla lästips här på bloggen och ser att jag inte tipsat mycket alls om feelgood. Inser att jag tycker det kan vara svårt att hitta bra feelgood. Det är inte en lätt genre att skriva, tror jag. Det får inte bli för tramsigt, för basic, för enkelt. Samtidigt ska det inte vara för djupt, men ändå finnas lite sorgligt. Precis exakt som "Livet efter dig"! Har du inte läst den så har du något att se fram emot.

Comments


bottom of page