top of page

Boktips! 8 bästa pockettips just nu

Uppdaterat: 9 maj 2023


8 bästa pocket enligt mig i butik just nu!


Känslan av att ha en hög olästa böcker på soffbordet är ju gött. i alla fall tills jag börjar störa mig på dammet som samlas eftersom man ju aldrig hinner läsa dem så snabbt som man tänkt sig. Men det blev en snygg bild i alla fall.


Jag tyckte det gick snabbt att samla på mig dessa i affären, ibland tar det lång tid. och eftersom man ju vill utnyttja erbjudandet köp 3 betala för 4 i den här kedjan, så MÅSTE man ju hitta fyra böcker - eller åtta då, om man är som jag.


Eftersom jag är så fantastiskt snäll och underbar på alla vis så får du även lite info om varje bok så du vet om du ska köpa den eller inte. (Direktsnodd från själva bokbaksidorna men ändå!)


Flickebarn nr 291 - Ninni Shulman

"Ninni Schulman är en firad deckarförfattare men inom henne ryms ett mörker. Efter sju framgångsrika spänningsromaner kommer nu en hudlös självbiografisk roman.


Ninni Schulman befinner sig på botten efter en uppslitande skilsmässa. I samtalen med sin terapeut inser hon att hon måste ta itu med de barndomsupplevelser som har format henne, och hon beställer fram sina gamla sjukhusjournaler. Född med en ryggskada som hotade att ta hennes liv genomlevde Ninni en uppväxt präglad av sjukhusvistelser, ensamhet och utanförskap.


Vad gör det med ett barn att skiljas från sina föräldrar och alltid känna sig annorlunda? Och hur gör man för att våga tro på att man är värd att bli älskad just så som man är?"


Dagboken jag aldrig skrev - Jessika Devert

"Tänk att du en dag får en dagbok av din dotter. Hon är drygt tjugo år gammal och nyfiken på hur det egentligen är att vara femtio. Du lovar att du ska skriva, åtminstone någon gång i veckan. Men vad finns det egentligen att skriva om? Hur spännande kan det vara att följa en femtioårig kvinnas liv i Göteborg?


Det blir mot alla odds ett fullspäckat år - som innefattar både livsbejakande vinkvällar i Göteborg och meditationsläger på Österlen. Klimakterievallningar och läkarjobb på Sahlgrenska. En trygg sambo och en tjugo år yngre (skitsnygg) AT-läkare. Och så var det det där med relationen till mamma och syrran... Det är inte helt okomplicerat att vara mitt i livet.


Dagboken jag aldrig skrev är en humoristisk, varm och äkta bladvändare - en medelålders Bridget Jones nedsläppt mitt bland Göteborgs spårvagnar."


Aktrisen - Anne Enright

"Katherine O’Dell är en irländsk teaterlegend. Varje ögonblick av hennes liv är som en föreställning, med dottern Norah som åskådare. Men med ålder, alkohol och avtagande berömmelse förlorar Katherine kontakten med verkligheten. Fylld av stolthet och vrede begår hon ett brott. Snart blir rollerna ombytta och Norah förvandlas till sin mors beskyddare, skötare och lagliga företrädare. Medan Norah upptäcker moderns mörka hemligheter upptäcker hon också sina egna. Insiktsfullt och djupt berörande. Berättad med en underfundig humor och mästerlig dialog."


Familjelexikon - Natalia Ginzburg

"I den självbiografiska klassikern ”Familjelexikon” tecknar Natalia Ginzburg ett kärleksfullt och oförglömligt porträtt av sin italienska familj, genom en lika originell som humoristisk roman om språk och historieberättande. Fadern Giuseppe och modern Lidia – ständigt på kollisionskurs – fyller huset med vänner, böcker och politik, allt medan de fem barnen växer upp och Mussolinis skugga faller över landet."


Stöld - Ann-Helén Laestadius

Vinnare av Årets Bok 2021!

"Som nioåring blir renskötardottern Elsa vittne till hur en man dödar en av hennes renar. Hon hotas till tystnad och blir smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat.

'Stöld' är en vild och vacker jojk till renskötarlivet, men också en spännande roman om en sällan skildrad verklighet i norr. Där renar tjuvjagas och dödas brutalt och polisen inte utreder brotten. Där spänningarna mellan samer och andra bybor förgiftar generationer.

Hotet mot Elsa förändrar henne för alltid och genom åren bär hon med sig ett lent renöra som en ständig påminnelse. Familjen och släkten kämpar för rättvisa men i det tysta växer en desperation."


Befriaren - Tina N Martin

"Läraren Eva Vendel hittas död, hängande i en takkrok. Det är ett spektakulärt brott, någon har spikat två tjocka spikar genom händerna efter att ha tagit hennes liv. Varför mördas en kvinna, som inte tycks ha några fiender, på det viset? Kort därefter kidnappas en diabetessjuk liten flicka från sin förskola.

Många år tidigare tas en sårig familj emot hos en frireligiös församling i Norrbotten. Pastor Mattias Selberg och hans fru Ellenor öppnar famnen och hemmet på Paradisgården för den lilla familjen. Ett hopp tänds, men verkligheten kommer ikapp och tycks omöjlig att värja sig mot.


Kriminalinspektör Idun Lind är den som måste hitta svaret på varför kvinnan har mördats. Tillsammans med sin närmaste kollega på avdelningen för grova brott, den alltid lika skeptiska Calle Brandt, börjar hon gräva i något som är långt mer komplicerat än de tidigare ställts inför. Samtidigt som utredningen pågår, startar också en kamp mot klockan för att hitta den kidnappade flickan."

Hägring 38 - Kjell Westö

"Året är 1938. Adolf Hitlers expansionspolitik väcker både vrede och beundran, inte minst i den så kallade Onsdagsklubben i Helsingfors. Det är ett informellt diskussionsforum, som består av några gamla vänner till advokaten Claes Thune. Forumet är lika mycket en ursäkt för att supa ihop som för att prata politik, men detta år är det tydligt att Europas splittring också är Onsdagsklubbens, och Claes Thune börjar ge upp om dess framtid.


Thune engagerar sig i utrikespolitiken även som skribent i dagspressen, men är inte engagerad i så mycket annat. Han är frånskild och uppgiven, och ägnar sin byrå ett förstrött intresse. Som tur är har han en duglig hjälp i sin nyanställda sekreterare, Matilda Wiik.


Men fru Wiik känner sig inte särskilt duglig. Hon jagas av minnen från inbördeskriget, då hon var sexton år gammal och tvingades uppleva saker hon försökt glömma sedan dess. En dag hinner minnena ikapp henne. När Onsdagsklubben har möte på kontoret så hör hon en röst hon hade hoppats aldrig behöva höra igen."


Vinternoveller - Ingrid H. Rishøi

"Ingvild H. Rishøi är en av de starkast lysande stjärnorna i den norska litteraturen idag och har hyllats av en samlad norsk och svensk kritikerkår. Hon skriver med stor klassmedvetenhet, med också med en viss dos av nåd - en säregen blandning mellan realism och H. C. Andersen-saga. Det handlar om att inte ha råd med nya trosor åt sin dotter. Om att vara på flykt med sina småsyskon genom ett isande vinterlandskap. Om att kastas upp på land som en död fisk när man lämnar mörkret på fängelsets botten."


NU HÖLL JAG PÅ ATT GLÖMMA DEN VIKTIGASTE. Min egen bok! Självklart den bästa pocketboken i butik just nu.


Zinfandelsommar - Pernilla Persson


"Andrea ville bli flygledare. Nu är det för sent. Istället jobbar hon på bibliotek. Motvilligt letar hon fram böcker om Ernst keramik och livsvisdomar, om att färga ullgarn och annat pas important. Hon skriver boktips men folk lånar bara skräp, dessutom ställer de tillbaka böckerna på fel plats.


Andrea vill dricka rödvin och drömma sig tillbaka, lyssna på Céline Dion och googla efter Xavier som hon lärde känna för länge sedan. Men minnena är inte bara bra, hon har fortfarande ångest och mardrömmar.


Tjugo år tidigare jobbar Andrea på l'Hôtel Clos de Sadex, ett lyxhotell vid Genèvesjön. Hon serverar frukost med smöriga croissanter, ostar och charkuterier hon inte kan uttala. Det dricks Zinfandel till lunch och kontrasterna mot livet i föräldrarnas radhus och Skogaholmslimpor med hushållsost är stora. Andrea vill vara en del av det lyxiga men inte mycket blir som hon tänkt sig."


Finns att köpa på denna sida (gratis frakt värde 29 kr!) HÄR

Finns också att beställa här eller här.


Lämna inte sidan utan att bli prenumerant på mina boktipsmail, nytt varje torsdag!


Då ska du skriva upp dig HÄR! Dessutom får du de första 3 kapitlen av min feelgoodroman Zinfandelsommar GRATIS.


GLAD PÅSK!

Comments


bottom of page