top of page

Boktips Senseis portfölj

Uppdaterat: 15 juni 2022

Kolla denna fina bok, Senseis portfölj av Hiromi Kawakami. Omslaget vill man ju sätta upp som en tavla. Det är nåt med japanska författare som jag tycker om. Stilen, berättandet. Det är enkelt, eller såklart inte enkelt för det är genialiskt skrivet, men man bara sveper med som om någon tog med en på en vandring nånstans där man inte varit innan.

Senseis portfölj handlar om två ensamma människor i Tokyo. De möts på en bar där de dricker sake och äter en massa japanska rätter som, om man, som jag, inte varit i Japan, tycker det är spännande att läsa om. Sist i boken finns också en lista med förklaringar av specifika japanska ord, som till exempel matorden.

I början av boken finns en sida med översättarens kommentarer, vilket är intressant. Kanske för att jag själv är översättare, vet inte, men att till exempel få veta vad själva ordet Sensei betyder var bra. Enligt översättaren "betyder det rakt översatt 'förstfödd', men används i Japan som respektfullt tilltalsnamn för yrkeskategorierna lärare, professorer..." Sensei i boken är just en före detta lärare, och hans före detta elev tilltalar honom fortfarande som Sensei.

Det är en långsam berättelse om mötet mellan Tsukiko och Sensei. Ibland blev jag lite rastlös, ska det inte hända något? Men på något sätt hände det saker hela tiden, bara man har lite tålamod, och låter sig följa med på den långsamma vandringen. Denna är den enda bok av Hiromi Kawakami som är översatt till svenska. Den har också blivit mangaserie, blir man ju nyfiken på.


Jag tyckte bokens stil påminner om Haruki Murakamis sätt att skriva. Mina bästa boktips av Haruki Murakami är Norwegian Wood, Den färglöse Herr Tazaki och Fågeln som vrider upp världen.


Vill du ha fler boktips hittar du dem här: Ännu fler månadsboktips hittar du här:


20222021Commentaires


bottom of page