top of page

Skriva en bok på 90 dagar

Uppdaterat: 25 feb. 2022

Går det att skriva en bok på 90 dagar? Jag håller på att testa! Zinfandelsommar skrev jag på sådär 6-7 år så jag tänkte att fortsättningen INTE fick så mycket tid på sig. Ju mer tid man (= jag) har avsatt för saker desto mer tid tenderar det att ta. Så nej nej inte detta. 90 dagar. MEN då är själva kapitelplaneringen klar, alltså jag vet ungefär vad som ska hända i varje kapitel. Det ändras såklart lite efterhand, men en grovskiss i alla fall.


I september har jag bestämt att uppföljaren på Zinfandelsommar ska komma ut. Den ska heta Valpolicellavår! Innan jag kan hålla den i handen är det en hel del som ska göras, manuset ska skrivas, det ska redigeras, det ska redaktörsläsas, sen ska det redigeras igen, tillbaka till redaktör och gås genom igen, (kanske ännu fler gånger) korrekturläsas ett par gånger, inlagan ska sättas, inlagan ska korrekturläsas, omslag ska göras, skicka till tryckeri....... och lite till!


Jag räknade baklänges och för att skriva en bok på 90 dagar som ska komma från tryckeriet i september behöver mitt "råmanus", alltså den allra första skissen på boken vara klart den 1 april. Ett råmanus på en roman brukar (väldigt generellt) bestå av 80-90 000 ord. Jag vill ha 90 000 ord för jag vet att jag kommer stryka supermycket i första genomgången. Det innebar att jag behöver skriva 1 000 ord om dagen, sju dagar i veckan i 90 dagar. Eftersom jag vet att jag kanske någon dag inte kommer vilja/kunna/orka osv, så var jag smart, jag skriver 1100 ord om dagen. Och det får ta max 90 minuter.


Hittills funkar det! Idag passerade jag 33 000 ord! Denna boken skriver jag helt i kronologisk ordning, från början till slut. Zinfandelsommar var det total hallabaloo med, skrev någon dialog där, någon miljöbeskrivning hit och dit, lite på dåtiden och sen slutet osv. Det var helt koko. Kanske därför det tog sån tid... Men den blev ju klar i alla fall. Om du är nyfiken kan du ladda ner de första 25 sidorna gratis!


Som det ser ut just nu så börjar Valpolicellavår där Zinfandelsommar slutar... men mycket kan ändras under processen! Personer kan strykas, det kan komma till nya... Handlingen ändras faktiskt lite då och då... Hoppas du vill läsa!


תגובות


bottom of page