top of page

Synopsis eller inte?"Synopsis, från grekiskans syn och optik (samskådande), kortfattad översikt och summering (över berättelse), av de stora händelsepunkterna i berättelsen." (Wikipedia)


Och slutet, skulle jag vilja lägga till. Har du bestämt hur din bok ska sluta så är det lättare att skriva vägen dit? Eller?


Det finns såklart hundranittiosju olika svar på den frågan. Jag antar att man får testa sig fram. Det finns nog inte ett rätt svar.


Fördelen med att ha förberett sin berättelse, och sina karaktärer och miljöer, kanske till och med gjort kapitelplanering med beskrivning om vad som händer i varje kapitel, vilka karaktärer som är med och var de befinner sig, är ju att du vet varje dag vad du ska skriva när du sätter dig ner. Nackdelen kan vara att väldigt många planerande personer fastnar i just planeringen, och kommer inte - aldrig - igång och skriver själva boken.


Sen är detta skrivsätt också en nackdel om du är en person som ryser bara av att höra ordet "synopsis". Du funkar bäst av att bara sätta dig ner och skriva, se vad som händer liksom. "Ojdå, dog hon? Där ser man."


några saker att fundera på


Om du bestämmer dig för att satsa på det där med synopsis så finns det några viktiga frågor att svara på:

Vem är huvudpersonen och vilka är hans/hennes mål? Vem eller vad kan stå i vägen för dessa? Vad är konflikten, något som gör det intressant att läsa. Att allt inte bara flyter på.


Ett vanligt tips är också att intervjua dina huvudkaraktärer. Du ska känna dem utan och innan, veta hur de pratar, hur de rör sig, vilken som är deras största rädsla, vilken pizza de alltid väljer osv. osv.


I vilken miljö utspelar sig din berättelse? Hur luktar det där? Hur ser det ut? Hur många olika platser kommer finnas med i boken?


Skriv historiens huvuddrag. Första vändpunkten, mittpunkten, den tredje vändpunkten och så klimax.


Hur ska du utforma ditt första kapitel för att läsaren ska vilja läsa vidare? Läser mer om viktigheten i första kapitlet i mina inlägg om Första kapitel analys, del 1 och del 2.


När du fått ner din berättelse på kapitelnivå är post-it lappar ett bra hjälpmedel. Du kan fästa upp dem på en ledig vägg, eller lägga ut dem på golvet. Detta funkade inte för mig, jag ville kunna plocka ner dem. Kom på den briljanta idén - pappersrulle. Kan vara så att det inte var jag som uppfann detta, men ändå! På en rulle kan du fästa dina postilappar, flytta runt dem som du vill, och rulla ihop rullen när du jobbat klart för dagen.


Lycka till! Och glöm inte avsluta planeringen i tid, så att du verkligen börjar skriva!

Comentários


bottom of page