top of page

Lästips! The NEW YORKER

Uppdaterat: 21 okt. 2022Jag har prenumererat på The NEW YORKER några år nu och den är fanimej beroendeframkallande denna tidning. Hett lästips! Så fort den kommer, alltid på tisdagar, snabbar jag mig att öppna för att se omslaget. Eller ibland drar jag ut på det för att vänta till det perfekta ögonblicket. Alltid lika fantastiskt fina omslag. Lika länge som jag har prenumererat har jag tänkt att jag ska rama in omslagen och sätta upp på väggen. Kanske någon dag.


Och typsnittet? Hur fint är inte det? Alltid lyckas det passa perfekt med omslagsbilden också. Även typsnittet i brödtexten är supertrevlig, lättläst och liksom lagom.

Noveller

The NEW YORKERs skribenter är inte vilka som helst. Det är, bland många andra, Joyce Carol Oates, Jonathan Franzen, Colson Whitehead, Haruki Murakami, Olga Tokarczuk, Claire Keegan osv osv. I varje nummer finns en novell skriven av en erkänd författare, eller någon inte så känd, men alltid av hög kvalitet. Ofta upptäcker jag en ny författare som jag inte kände till innan. Lyxigt att få läsa en novell hög klass bara sådär, om man nu gillar noveller. Och det gör man ju.


A Critic at large

A critic at large är en samhällskritik på något aktuellt ämne. I ett nummer till exempel: "Mission Impossible - How Facebook's wow to bring the world tomhet sound up pulling us apart." Om hur Facebook hävdar att de är "salvation of humanity", men i själva verket inte är något annat än en reklambyrå som samlar in data och säljer annonser. De ska tjäna pengar till sina investorer.


Facebook innehar personlig information om mer än en fjärdedel av världens befolkning. I artikeln finns ett utdrag ur en online chatt med Mark Zuckerberg och hans kompis från 2004:

Z: i have over 4000 e-mails, pictures, addresses, sns

Friend: what?! how'd you manage that one?

Z: people just submitted it

Z: i don't know why

Z: they "trust me"

Z: dumb fucks


2016, året då Trump vann presidentvalet i USA, hämtade hälften av alla amerikaner sina nyheter från sociala medier. Samtidigt köpte ryska hackers politiska annonser via falska Facebook-konton.


Filmer, böcker, teater, tv-serier

En massa kultur! Läs om de senaste böckerna, nya tv-serier, intervjuer med skådespelare och författare, om restauranger, teater, tv-serier, biofilmer, nya böcker, musik och konserter.


I ett septembernummer från 2021 finns en artikel av kocken Anthony Bourdain, grundaren till brasserie Les Halles på Park Avenue i New York, och författare till kokboken med samma namn som restaurangen. Han skriver, eller skrev, han begick självmord 2018, på ett helt speciellt sätt, kanske som han pratade? Det är med en speciell närvaro. Väldigt likt stämningen i ett restaurangkök. Bullrigt, rått och känslosamt. Det finns också en P3 dokumentär om rock'n'roll-kocken här. Superintressant.
Personal history


Det finns också personliga berättelser. De kan handla om exakt precis vad som helst. I en jag fastnade för berättar en pappa om hur han och hans fru började fantisera om det barn de en gång önskade få. Han skulle heta Suzuki Noguchi och var åtta år. Han valde sitt namn själv och eftersom han gillade "high fashion", ville han heta som den japanska designern Suzuki (fick googla :). Förutom att vara modeintresserad var han tydligen också en riktig gangster. Han säljer både Yellowcake och utrotningshotade djur. Så detta barn går de och drömmer om. När de långt senare till slut får sin bebis är det inte alls Suzuki utan ett skrikande skrynkligt litet flickoknyte som får namnet Kakigori. En japansk dessert som görs genom att skrapa av is med rakblad från ett isblock.


Reportage


I ett nummer från maj 2022 finns ett långt bildreportage inifrån Ukraina. "A harrowed land", med helt otroliga foton. I ett annat nummer, februari 2022, finns ett reportage om talibanerna i Afghanistan: "After the fall - The Taliban fought for decades to retake Afghanistan. How will they rule?".


Det något lite stressiga med denna tidning är att den kommer varje vecka. Hur ska man hinna läsa allt? Vill du läsa några gamla nummer kan du köpa dem av mig här. Rekommenderar verkligen!


Om inte för annat så för de otroligt fina omslagen.


Comments


bottom of page