top of page

Vad är lektörsutlåtande? (3/3)Då har vi kommit fram till del 3 av vad ett lektörsutlåtande är. Eller kan vara. I söndags skrev jag om inledning, story & konstruktion, tempo, dramaturgi och vändpunkter, språk och berättarröster, karaktärer. Idag kommer det handla om: miljöskildring, kommentarer i manus, förslag på handlingsplan, lästips.


Miljöskildring

Miljöbeskrivning kan betyda så himla mycket i en bok. Tänk alla fantastiska nya svenska deckare just nu, många av dem utspelar sig i norra Sverige och efter att ha läst många känns det nästan som att jag varit där. Just på grund av den proffsiga miljöbeskrivningen.


Ett annat exempel från en riktig klassiker:

"En tövädersdag i slutet av november, vid niotiden på morgonen, kom tåget från Warszawa med full fart ångande in mot Petersburg. Det var så disigt och gråmulet att dagsljuset hade svårt att tränga igenom; det var svårt att urskilja någonting från kupéfönstren ens på tio stegs avstånd vare sig åt höger eller åt vänster." (Idioten av Dostojevski).


Jag är direkt där i tåget, känner kylan och dimman och hör ljuden. Lite taskigt att jämföra sig med Dostojevski. Men ändå! Han lyckas både ge miljöbeskrivning, och man undrar vem som är med på det där tåget och vad människan ska göra i Petersburg och vad som fick honom/henne att resa från Warszawa, utan att nämna någon person.


Kommentarer i manus

När du beställer ett lektörsutlåtande från mig får du ett separat dokument med utlåtande på mellan fem och tio sidor. Du får dessutom löpande kommentarer i själva manuset. Det kan var pepp som "fin gestaltning", "lysande miljöbeskrivning", "inte trovärdigt", "upprepande" och så vidare. Jag korrigerar eller märker inte ut stavfel eller grammatiska fel. Detta ingår i korrekturdelen, som är en annan tjänst.


Förslag på handlingsplan

Du får även ett kort förslag på hur du skulle kunna jobba vidare med manuset.


Tips på läsning

Ibland kan det även dyka upp tips på litteratur som kan vara till hjälp i skrivandet. Det kan handla om inspiration, ren fakta, böcker om struktur eller om karaktärer.


Tidigare blogginlägg om lektörsutlåtande läser du här: del 1 och del 2.


Är du intresserad av att få lektörsutlåtande på din text beställer du det här! Självklart är du välkommen att höra av dig även om du inte vet ifall det är något för dig. Jag förstår att man har många frågor.

Commentaires


bottom of page