top of page

Vill du ge ut din bok själv?


"Mörker och ljus - berättelser av unga som genomlevt cancer" leverades till Bokmässan kvällen före öppning


Hur gör man om man vill ge ut sin bok? Olika alternativ: Skicka manus till traditionellt förlag och hoppas på svar. Betala hybridförlag för utgivning. Ge ut boken själv. (Finns säkert fler alternativ men nu var det inte alla dem jag tänkte skriva om här.)


Just nu är jag i slutfasen av första (nej kanske sjunde) redigeringsfasen av min andra bok: Valpolicellavår. Nästa vecka ska jag skicka manuset till redaktör och alltså borde jag jobba på manuset nu, och inte skriva den här texten. Önskar att jag kunde skriva att det gör jag, för detta inlägg är tidsinställt, men nej. Det är inte sanningen. Kanske blir det så en dag att jag är ikapp?! Satsar på det.


Men nu är det redigering, och en runda till redaktör med deadline på onsdag OM MINDRE ÄN EN VECKA. Redaktören hoppas jag ska ge mig pepp, skäll, röda understrykningar och frågetecken. Allt för att manuset ska bli bättre så att du kommer vilja läsa boken sen.


helt normala tankar


Ångest. (Ångesten och tvivlet, varvat med hybris och mentala bilder av sig själv som nästa Augustprisvinnare/Camilla Läckber/Jan Guillou - välj det som passar - kommer få ett eget kapitel). Vad ska man börja med? Hur vet jag när den är klar? Hur gör man en inlaga? Vad är ens en inlaga? Kan jag göra omslaget själv? Vad kostar tryck? Marknadsföring! Säljkanaler! Hemsida. Blogg? Sociala medier. Release. Lektör. Bokmässa. Hur mycket kan jag tjäna? Hur många ex kan jag sälja? ISBN-nummer. E-bok? Ljudbok? Vem skriver baksidestext? Ska jag ha mitt författarporträtt med? Inbunden? Pocket? Papperskvalitet?


Det är många frågor som dyker upp.


Lugn. Det svåraste av alla svårigheter är ändå att skriva själva boken. Och det ska du ju göra oavsett utgivningssätt. Det har du kanske redan gjort! TURBOstort grattis i så fall!


I mitt förlag, C Publishing, har jag hittills gett ut fyra titlar. Den femte kommer bli Valpolicellavår och släpps i juli 2023.


digital minikurs


I september släpper jag en digital minikurs om hur du ger ut din bok själv. Håll utkik! Funderar du på att själv ge ut en bok? I så fall är jag supernyfiken på vilka frågor du har! Vad undrar du över vad gäller att ge ut din bok? Vad tycker du verkar svårast? Roligast? Maila mig dina funderingar! Jag svarar på alla mail. pernilla@cpublishing.se Längtar efter att höra ifrån dig.Comments


bottom of page