top of page

Boktips! Svalors flykt av Majgull AxelssonJag har läst Svalors flykt av Majgull Axelsson. Tycker själv om att läsa baksidestexten på böcker, och så läser jag alltid de första meningarna i boken innan jag bestämmer mig för om jag ska köpa den eller inte.

Men ibland avslöjas för mycket i baksidestexten tycker jag. Så var det med Svalors flykt. Så mitt tips om du vill läsa den, läs inte baksidestexten. Här är första stycket, det räcker som sammanfattning:


Psykologen Christel har fått en ny patient. Molly Andersson 16 år. Det är åtminstone vad som står i papperen. Men Molly hävdar att Molly är ett hundnamn och vill hellre bli kallad Zadie Moonbeam. Anledningen till att hon har hamnat hos Christel är att hennes föräldrar, vars våld och missbruk har tvingat henne ut och in i olika fosterhem under hela uppväxten, äntligen är ute ur bilden. Nu kan hon få en egen lägenhet, under förutsättning att hon bedöms vara mogen för det. Och den som ska bedöma det är Christel.


Majgull Axelsson har skrivit många böcker, de jag har läst, och verkligen rekommenderar är: Rosario är död, Långt borta från Nifelheim, Aprilhäxan, Slumpvandring och Jag heter inte Miriam. Hon skriver ofta om barns utsatthet och ofta ur barnets perspektiv.


I Svalors flykt får vi följa både psykologens Christels perspektiv och Zadies perspektiv. Romanen beskriver relationen mellan Christel, som passerat pensionsålder och som är rädd att hon fått Parkinson, och Molly, som förföljs av mardrömmar om sin lillebror och deras uppväxt, och nu hoppas bo i det som ska bli hennes sista fosterhem innan hon äntligen kan få en egen etta där hon kan låsa om sig.


Christel förföljs av Zadies berättelser om sitt liv, och den relation som byggs upp är inte professionell. Det blir problematiskt för båda.


Boken är inspirerad av Lilla hjärtat-fallet och Majgull Axelsson säger i en intervju: "Det misstaget vi har gjort är att vi har utgått från att föräldrar alltid vill sina barns bästa och gör sina barns bästa".


Svalors flykt är en fruktansvärd berättelse, en roman, men tyvärr också verklighet. Läs den! Men börja med Rosario är död, om du inte läst den. Ta fram näsdukar!


Comments


bottom of page