Kolla så mysiga! Julstämning à la bokväg! Jag erkänner, jag föll mycket för omslagen och den enda jag har läst (hittills!) är Joanna Bolouris "Allt jag önskar mig till jul". Den var som en romantisk komedi, helt klar värd en läskväll i soffan.


Jenny Colgan - Julafton på den lilla ön i havet

Julen är en tid för att mysa framför brasan och kanske njuta av en skotsk sirapskaka med hutt - om du inte råkat bli gravid med din före detta chef förstås, och inte vet hur du ska berätta det för honom. Kommer Flora kunna samla modet och avslöja sanningen för sina nära och kära? Och kommer hennes pojkvän Joel glädja sig åt nyheterna - eller kommer den här julen att bli lika grå och kall som högländerna i midvintertid?


Samtidigt försöker Saif, läkare och flykting från det krigshärjade Syrien, njuta av sin första västerländska jul tillsammans med sina söner. Hans fru är dock fortfarande saknad och hennes frånvaro påverkar dem alla. Kan familjen finna tröst och glädje ändå?


Följ med till ett vackert nordligt hörn av världen, till gemenskapen på Mure, och upplev en höglandsjul du sent kommer att glömma!


Boken finns här, här och här.


Jenny Colgan - Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden

Det är snart jul i Mount Polbearne, det lilla ö-samhället strax utanför Cornwalls kust. När Polly inte är upptagen med att skapa läckerheter i det lilla bageriet på strandpromenaden myser hon med sin underbara pojkvän, Huckle. Hans honungsaffärer går dock inte så bra som de hoppats, och kanske borde de lägga sina bröllopsplaner på is ett tag? Inga problem för Polly, men Huckles barnlängtan blir inte lika lätt för henne att hantera. Det visar sig också att Pollys vän Kerensa undanhåller något. Något som riskerar att splittra de goda vännerna.


Nu nalkas en tid för familj, vänner och inte minst för julmarknaden, årets höjdpunkt! Men mitt i förberedelserna får Polly ett telefonsamtal som vänder upp och ner på allt. Hur ska hon ens kunna tänka på julen när hennes eget liv är ett enda stort kaos?


Boken finns här, här och här.


Joanna Bolouri - Allt jag önskar mig till jul

Vad händer om ditt livs kärlek är din bästa väns flickvän, och det var du som parade ihop dem?


När Nick blir av med sitt jobb på den prestigefyllda advokatbyrån och samtidigt dumpas av sin flickvän tvingas han motvilligt att ta ett jobb som jultomte i ett köpcentrum. Samtidigt som hans vänner gifter sig eller befordras, tillbringar Nick sina dagar med att terroriseras av vresiga tomtenissar och bortskämda ungar.


Tills han träffar fyraåriga Alfie. Allt Alfie önskar sig till jul är att hans mamma, Sarah, ska bli glad igen. Rörd av pojkens osjälviska önskan ordnar Nick en dejt mellan Sarah och hans bästa vän, Matt. Nick ställer upp som barnvakt till Alfie för att de ska kunna få tid ifred, och upptäcker snart att han trivs i den charmiga fyraåringens sällskap. Men allteftersom Sarah och Alfie blir en större del av deras liv, inser Nick till sin förskräckelse att Sarahs och Matts lycka innebär hans egen olycka.


Boken finns här, här och här.


Jenny Fagerlund - 24 goda gärningar

Emma förlorar sin man på julafton. Två år senare har hon fortfarande svårt att finna mening i tillvaron. Det dåliga samvetet gnager i henne, fanns det något hon kunde ha gjort för att rädda honom?


På väg hem en kväll stöter hon ihop med en äldre man som har irrat bort sig i snöstormen. Hon bestämmer sig för att försäkra sig om att han kommer hem välbehållen. Den kvällen föds en idé hos Emma. Hon ska utföra 24 goda gärningar. En för varje dag fram till julafton.


Från att oftast vara ensam möter Emma under dessa vintriga dagar en mängd människor som sakta börjar förändra hennes tillvaro. Men är hennes goda gärningar tillräckliga för att mota bort mörkret som bosatt sig inom henne? Hur kommer hennes liv se ut när hon vaknar på julafton?


Boken finns här, här och här.


Joanna Bolouri - Jag kommer hem till jul

Trettioåttaåriga Emily har ett roligt jobb, härliga vänner och framför allt: en underbar lägenhet i London, som tacksamt nog ligger hundratals mil bort från hennes galna familj. Emily har också den perfekta pojkvännen, Robert. Deras förhållande har till och med nått den nivån att Emily har bestämt sig för att ta med Robert till Skottland denna jul, och presentera honom för familjen, som helst av allt bara vill se sin dotter gift.Men en vecka innan julafton gör Robert slut, och Emily blir alldeles förstörd. Dessutom får knappt någon sömn eftersom hennes unga playboy till granne Evan envisas med att spela hög musik och ha ännu högre sex. Men Emily får en idé, och med hjälp av en månads hyra lyckas hon övertala Evan. Hon är nämligen fast besluten att ta med sig Robert till Skottland. Även om det inte är den riktige Robert.


Boken finns här, här och här.


Camilla Davidsson - En storm i juletid

Första advent står för dörren och hela Stockholm förbereder sig för den stundande högtiden. Vanligtvis älskar Alice allt gnistrande pynt och alla ljusdekorationer, men inte i år. Hon har svårt att komma över det stora svek hon utsattes för julen innan och har dragit sig undan i en liten andrahandslägenhet på Mariaberget på Södermalm.


För att hanka sig fram hjälper hon aspirerande författare med deras bokmanus, fjärran från den lysande framtid hon en gång varit spådd. När Alice kontaktas av Samuel Engman, en omtalad deckarförfattare, angående hans nya manus, tackar Alice mot sin vilja ja till uppdraget, eftersom bankkontot är tomt. Samarbetet går trögt till en början, och till råga på allt blir Alice hela tiden störd - av den lilla flickan Poppy och av katten Confucius, vars excentriska ägarinna gör allt för att locka ut Alice ur ensamheten.


I takt med att julen närmar sig mjuknar Alice, men klarar hon att lägga förra vinterns svek åt sidan och börja lita på människor igen?


Boken finns här, här och här.


Väggen av österrikiska Marlen Haushofer. Hade inte hört talas om den här boken innan, fick tips av personalen på Akademibokhandeln. En modern klassiker som tydligen också har filmatiserats, The Wall (Die Wand) 2012.


Väggen gavs ut 1968, men skulle lika gärna kunnat vara skriven idag. Handlar om en kvinna som är på besök hos några vänner i en jaktstuga i österrikiska Alperna. Vännerna ger sig ut på kvällen och när kvinnan vaknar dagen efter är de borta. Hon går ut för att leta efter dem och upptäcker en genomskinlig vägg en bit utanför stugan. Väggen går inte att ta sig förbi, och på andra sidan är allt dött. Det syns inte till något liv någonstans. Inga människor, inga djur, inga bilar på vägarna, ingen rök ur någon skorsten.


Kvinnan får snart sällskap av en hund, några katter och en ko. Hon tar hand om djuren, överlever på det hon hittar i skogen, de dagliga sysslorna och genom att skriva ner sin redogörelse. Den vi får läsa i boken. Hon skriver för att hålla paniken borta, för att behålla förståndet. Flera gånger får jag lägga boken ifrån mig och säga till mig, nej, det är inte verklighet. Det har inte hänt på riktigt. Det kommer inte hända. Jag läste någonstans att när man läst Väggen blir man aldrig mer densamma, och man bär med sig historien resten av livet. Ja, det känns nog som att det kan va så.


Jag vet, det låter kanske som en märklig historia. Men jag kunde inte sluta läsa. Efterhand ifrågasätter hon mer och mer sitt tidigare liv, kanske ren överlevnadsinstinkt, och undrar om hon kanske är lyckligare nu, helt ensam i skogen där hon får jobba med händerna, "som hon aldrig tidigare haft användning för". Hon tänker på sina vuxna döttrar, som hon har lättare att minnas som barn.


Boken finns här och här.


denna boken kändes lite som utsidan när man läste den. liksom långsam, mysig, tyst och lugn. kanske lite feelgood, och också feelbad. mycket feel.


Mycket bra berättelse som jag läste ut under kanske två ensamma luncher på kontoret.


"Förlagshuset ligger som ett fartyg förtöjt mitt i stan, en stor ljus byggnad som kröns av en takterrass. Fasaden är ett rutnät av trä och granit, i vinden vajar flaggor med ett snirkligt men bestämt R på. R som i Rydéns."


En ung kvinna kommer till förlaget som praktikant men blir kvar under många år och får ett allt större ansvar för författarna och förlagets utgivning. Allt under överinseende av Gunnar, den litteräre chefen som står bakom förlagets finaste utgivning, den som publiceras under namnet Andromeda.


Med åren växer deras arbetsrelation till något som de båda har svårt att definiera. Kanske handlar det om ömsesidigt förtroende? Eller handlar det i själva verket om något annat?


Therese Bohmans nya roman utspelas i Stockholm och vecklar ut sig till en berättelse om tradition och modernitet, förhoppningar och besvikelser, idealism och krass verklighet."


Boken finns här och här.