UV8B0195.jpg

5 nya böcker du inte kan sluta prata om


Första torsdagen varje månad tipsar jag om fem nya böcker jag vill hålla koll på. Varsågodis!


Nina Pascoal bor i Malmö och jobbar som bibliotekarie, läser jag på förlagets hemsida. Vi röstar om vi saknar mamma är hennes debutroman. På en semesterö, tre systrar och en mamma och mamman försvinner. Det är tolvåriga mellansystern som berättar.
Vår bästa tid. En ung svart kvinna med ett blont barn i famnen fångas på övervakningsfilm i mataffären och blir anklagad för kidnappning. Om klass och rasism.


Hummerns sköld av Caroline Albertine Minor. En berättelse om tre syskon som lever helt olika liv. Jag undrar om man får någon förklaring till titeln? Den är ju ändå spännande. Hennes tidigare bok, novellsamlingen "Välsignelser" har stått på min läslista sedan den kom, 2018 tror jag det var.


Sara Lövestam är en favorit. Jag gillar både hennes språkböcker och tidigare spänningsromaner (?) nej deckare ser jag på hennes hemsida. Ljudet av fötter är den första av tre som ska handla om Monika och barnlöshet. Längtar efter att läsa denna.Klara och solen - hmm. Mycket tråkigt omslag? Jag hade aldrig tagit upp den här boken i bokbutiken och läst baksidestexten om det inte var för författarens namn. Perspektivet från den artificiella vännen som är till salu i en affär, betraktar de eventuella köparna. Något annorlunda romanidé. Jag blir i alla fall nyfiken.Missa inte nästa boktips som kommer den 6 maj.


Tidigare publicerade boktips:

januari

februari

mars

Varsågodis! Komplettera med en påse chips och torsdagen är räddad.Shuggie Bain av Douglas Stuart. Glasgow, gruvor, 80-tal, grått, betong och elände. Varför känner jag direkt att den här boken måste jag läsa! Oklart. Men den är omskriven och fått bra kritik - känner på mig att den kommer att beröra!


Portionen under tian har en massa smarta, billiga, goda OCH vegetariska recept på sin hemsida. När författaren nu släpper en bok med recept för att äta ute (alltså ute som utomhus) då blir jag nyfiken! Jag har en idé om att köpa ett stormkök, ge mig ut på en dagsvandring, laga mat och känna mig som en friskus. Lovar att återkomma när det blir verklighet! Då ska jag minsann börja med risotton på sidan 27. Eller är det för svårt? Hm. Kanske smidigast att börja med något som bara ska värmas, som falafeln? Finns mycket gott att välja på i alla fall!


Jag känner på mig att så fort jag köpt hem Emma Hambergs nya bok så kommer det inte bli något annat gjort den dagen! ”Alla människor kan tydligen delas in i färggrupper efter personlighetstyp numera. Min färggrupp är genomskinlig.” Om Agnet som är fyrtionio år och har "bleknat in i tapeten". Hon flyr till Provence. Alltså?! Jag vill läsa!


Åh, ny bok av Vigdis Hjorth. Jag gillade verkligen de tidigare som översatts till svenska "Arv och miljö" och "Lärarinnans sång", och ser fram emot denna. Boken handlar om Johanna, som inte har någon kontakt med sin uppväxtfamilj. Hon är konstnär och har en utställning som familjen tolkar kränkande.


Ny bok av Karin Smirnoff. Författaren till underbara sviten om jana kippo. På förlaget Polaris hemsida beskrivs Sockerormen så här: "en berättelse om orimlig kärlek, utanförskap och musik. Om en vänskap som kanske överlever allt." Måste läsa. Och man undrar ju vad Sockerormen är. På något sätt illavarslande? Både ordet och omslaget.
Missa inte nästa boktips som kommer den 1 april.


Tidigare publicerade boktips:

januari

februari

Samtalsämnet på lunchen, teamslunchen får det väl bli.


Torsdag igen! Tjoho! Dessutom är det första torsdagen i månaden vilket innebär L Ä S T I P S!


Varsågodis!


Eftersom det dessutom är världscancerdagen idag vill jag tipsa om "mina" böcker - de två jag är SÅ stolt över att ha hjälpt till att ge ut. "Den inhumana vården" av Hans-Inge Persson och "Mörker och ljus - berättelser av barn som genomlevt cancer", av Muriel Scibilia. Båda finns här!


Josie Lloyd har också skrivit en bok om cancer. Om Keira som får bröstcancer och går med i en löparklubb. Tycker omslaget är positivt och hoppingivande så den vågar jag nog läsa!


Åhhhh Annie Ernaux! (På franska rimmar det faktiskt:) Annie Ernaux var något av de första författare jag läste när jag lärde mig franska i Schweiz på 90-talet. Jag kommer inte ihåg hur jag upptäckte henne men det var en upplevelse. Tror det var "Une femme" jag läste först. Svenska titeln "Kvinnan". "Åren" är en självbiografi. Ser fram emot att läsa den!


Ännu en bok av en fransk författarinna: Vanessa Springora. Varför har jag inte hört det snygga namnet innan tänkte jag men så läste jag nånstans att "Samtycket" är hennes debutbok. Handlar om författaren själv, som när hon var tretton "inledde ett förhållande" med en man i femtioårsåldern, som dessutom var en av Frankrikes kändaste författare.Patria! Fick lite dåligt samvete när jag sett klart en sjukt bra serie på HBO och insåg att det var en bok som blivit serie. MEN sen blev jag glad ändå, för serien var riktigt bra så jag hade inte velat o-se den. Men kanske velat läsa boken före. Så gör det du! Nu! Baskien, ETA, familjesår och splittringar.


Jag kan ha fel och andra visdomar. JA! Läs. Så himla bra skriven, ödmjukt om sitt liv som buddhistmunk.
Den 4 mars kommer nästa lästips - det vill du inte missa! Tidigare publicerade boktips: januari.

1
2