UV8B0195.jpg

Jag har läst Marianne Mörcks självbiografi Som ett surr mellan brösten.


Man blir som ett enda stort surr själv av att läsa den! Alltså – den är så gullig! Hela hon verkar som en ultragullig person. Och rolig. Herregud vilka kommentarer. Man blir glad och hoppfull på människor. Egentligen kanske den är ännu bättre att lyssna på, hon har läst in den själv. Men jag är inte bra på att lyssna på böcker. Blir otålig och vill att det ska vara i min egen takt. Fast just med denna och att det är hennes liv och hon själv som berättar så borde det ju vara okej med hennes egen takt. Nu fick jag dåligt samvete för att jag valde att läsa den... Hon berättar att hon blandar ihop ord och att hon aldrig varit vän med bokstäver. Därför är boken berättad för Stina Jofs, som skrivit ner den.


Marianne Mörck, som ju är en megakändis och har varit i hur många år som helst, är ganska blygsam det får man säga. Så här säger hon om applådtack på scen:

”Man har sjungit två arior och beter sig som om man åstadkommit fred på jorden. Tänk om en bagare skulle göra samma sak när kanelbullarna var färdiga!”


Hela hennes liv är som en saga inte alltid så rolig. Hon blev bortlämnad till barnhem och adopterad av ett par som kanske inte borde ha barn. Växte upp i ett tyst hem utan några syskon med sträng mamma (som beskrivs som väldigt speciell) och en frånvarande pappa


Hon har haft en helt otrolig karriär, visst visste jag att hon haft en hel del roller, men människan har ju gjort allt! Jag var tvungen att räkna listan av roller, och bara i Malmö har hon varit med i 73 (kan vara 71 eller 76 eller 82, många i alla fall) uppsättningar, operor, musikaler, operetter, kaberéer och allt möjligt. Sen var hon också med på flera ställen när dessa föreställningar sattes upp i andra städer. För att inte glömma alla tv-serier hon gjort parallellt, nu senast i både Bonusfamilen och Sjölyckan. Hon började med anställning i kören på Göteborgsoperan, att hon dessutom drev Teaterrestaurangen på Malmö Opera parallellt mellan framträdandena på operan hade jag ingen aning om, där gick hon ut på megahöga klackar som Carmen och vände ägg på stekbordet eller som Eliza i My Fair Lady och slevade upp pyttipanna och sen tillbaka in på scen igen. Helt otroligt.


Idag bor hon i ett hus i Bunkeflostrand, huset kallas bunkern "hermetiskt tillslutet hit vågar sig ingen utan att fråga. Om någon ändå tittar förbi? Då öppnar jag inte." Inte ens för sin bäste vän Lars Humble. Han testade en gång men fick åka hem igen.


Hon hyr ut ovanvåningen och tillbringar själv all sin tid i köket och i ett av rummen där hon ställt sin säng, som hon döpt till Bismarck, efter pansarkryssaren. I den gör hon allt, jobbar, äter, vilar, sover. Pratar i telefon. Hon är inte så mycket för att träffa folk, utanför teatern och alla sina uppdrag är hon helst för sig själv.


I bokens Tack skriver hon ”Tack till denna superkraft som gör sig pååmind varje dag – ett plöstligt durackord från ingenstans som slår an som blixten i mitt hjäta. Som ett lyckans surr mellan brösten.” Jag får själv ett surr mellan brösten av att läsa Marianne Mörcks bok och tycker att hon själv verkar vara superkraften. Rekommenderar den verkligen!

Nu längtar man efter nytt att läsa eller hur? Det släpps inte jättemånga nya böcker i januari verkar det som, men dessa tre som är helt nya i januari åker upp på min boklista att köpa eller låna på bibblan!Babetta av Nina Wähä: "Katja och Lou är bästa vänner. De möttes på teaterlinjen på Södra Latin, och medan Katja numera jobbar på ett ekologiskt kafé så har Lou blivit filmstjärna efter succén med storfilmen Babetta. En dag får Katja frågan om hon vill komma och tillbringa sommaren i ett sydfranskt château tillsammans med sin bästa vän. Hon blir inbjuden till ett slott, i vilket Lou bor tillsammans med en fransk filmlegend."


Filmstjärnor och franska slott. Ja, tack. Hur skulle man inte vilja läsa den?


En kvinnas frigörelse av Édouard Louis: ”Under en stor del av sitt vuxna liv levde min mor i fattigdom och misär, kuvad och ibland rentav förnedrad av maskulint våld. Hennes tillvaro framstod som för alltid begränsad av klassförtryck och av kvinnoförtryck. Men så en dag, vid fyrtiofem års ålder, gjorde hon uppror mot det livet, flydde och började bit för bit skapa sig en frihet. Den här boken är berättelsen om hennes förvandling.”


Åh - fyrtiofemåriga kvinnors förvandling vill man ju läsa om. Édouard Louis är en av Frankrikes största författare idag och här skriver han om uppgörelsen med sin egen mamma.


Carpe fucking diem av Sofie Weidemann: "I Hannas telefonbok finns mängder med namn, men när hennes liv plötsligt ställs på ända har hon ändå ingen att ringa. Inte ens Peter, hennes filmstjärna till pojkvän som säger sig älska henne över allt annat, finns där för henne. Hon kastar sin mobil i en gatubrunn och flyr på ren impuls till Los Angeles. Där återförenas hon med sin barndomsvän Gabriel – utan att berätta varför hon lämnat allt bakom sig. Gabriel drömmer om att bli musikalartist, men efter tio år i Hollywood bor han ovanpå ett garage och jobbar som poolskötare åt patologen Henry som är folkskygg och udda – och den vackraste man Hanna någonsin har sett."


Återigen filmstjärnor, nu i Los Angeles. Yes, låter lovande.


Nu ska jag läsa vidare på Marianne Mörcks självbiografi - helt underbar människa! Skriver om boken nästa vecka.


197 sålda ex på 10 dagar! Så många som redan har köpt Zinfandelsommar! Och den finns att köpa på Akademibokhandeln Center Syd, Adlibris och Bokus.


Det är magiskt! och de första har läst ut den och skriver så fint att jag blir helt rörd och förvirrad och GLAD:


Får lite ont i magen (i det här sammanhanget är det alltså något positivt ) Gillar också de roliga och lite skruvade situationerna med henne och Margot i nutid. Tänker att även om det är på gränsen till trovärdigt är det precis så galet som det ibland kan bli. (Helena S.)


Verkligen en bladvändare! En bok som tar fram alla känslor på en gång.

Huvudpersonen kändes inte som en bokkaraktär, utan mer som en vän vars liv man får följa.

Så genuin och härlig! (Marika H.R.)


Nu är den slut! Vilken cliffhanger! Har massa frågor som jag hoppas få svar på i nästa. Så tragiskt hur Andreas trauma påverkat hela hennes liv! Skickligt hur du lyckats ta detta ledsamma allvarliga ämne och ändå lyckas få mig att skratta. (Ann H.P.)


Jag tyckte jättemycket om den, längesen en bok fick mig att känna så många olika känslor, både fina och jättejobbiga. Ser väldigt mycket fram mot uppföljaren. (Jonna P.)


5 pockettips (utan inbördes ordning)


Patria av Fernando Aramburu - Baskien, ETA, familjesår och splittringar.

Trion av Johanna Hedman - funderingar om identitet, klass och kärlek.

Samlade verk av Lydia Sandgren - mångårig vänskap och kärlek i Göteborgsskildring.

Ett år av vila och avkoppling av Ottessa Moshfegh - bestämma sig för att sova bort ett helt år.

Jag for ner till bror (hela trilogin) av Karin Smirnoff - svart, rå, våldsam och fin. Unikt språk.


Just nu läser jag Cardiff, by the sea av Joyce Carol Oates - min absoluta favoritförfattare. Blev helt förälskad i omslaget. Helt ny bok så finns inte på svenska än, består av fyra noveller. Mmmm bra än så länge i alla fall. Recension kommer.


Just nu tittar jag på alla Marvel-filmer. Beslut i familjen under julhelgen så bara att hänga med. Riktigt roligt. De ska ses i en särskild ordning och igår hade vi kommit fram till Hulken. Idag är det Thor. Min favorit hittills är helt klart den första Captain America.


Just nu lyssnar jag på min skriv- och padelkompis bok Broderskap - berättelsen om patentjuristen i München på Spotify. Välskrivet och spännande!


Just nu längtar jag till vardag! När allt är som vanligt igen och folk är där de ska och jag får lugn och mina vanliga rogivande och trygga rutiner.


Just nu dagdrömmer jag om omslaget till min nästa bok. Valpolicellavår... alltså det kommer bli så snyggt. Hoppas jag kan få samma formgivare att vilja göra detta som Zinfandelsommar. De blir ju liksom syskon. I mitt huvud nu så är det mest blått. Eller grönt. Kanske ändå grönt. Jo grönt.


Just nu skriver jag på denna bloggen! Som funnits i ett helt år nu. Hoppas du följer med in i 2022! Det kommer bli roligt. Nästa vecka skriver jag om nya boksläpp jag ser fram emot i januari.


Gott Nytt ÅR!