top of pageJosefine Klougart - Allt detta kunde du fått

Det är vinter. Barbara återvänder till Jylland med sitt nyfödda barn för att tillbringa tid med sin mamma och syster. Medan läkarna kämpar för att väcka fadern som genomgått en stor hjärtoperation skärskådar hon familjens historia, systrarnas nära band och konflikter, föräldrarnas förverkligande av ett liv i samklang med naturen. Drömmarna och det som blev av dem.

"Allt detta kunde du fått" skildrar en familj och tiden som rinner genom den. Det är också en roman om att vara dotter, syster och mamma på 1980- och 2020-talen.Det är vinter. Barbara återvänder till Jylland med sitt nyfödda barn för att tillbringa tid med sin mamma och syster. Medan läkarna kämpar för att väcka fadern som genomgått en stor hjärtoperation skärskådar hon familjens historia, systrarnas nära band och konflikter, föräldrarnas förverkligande av ett liv i samklang med naturen. Drömmarna och det som blev av dem.

"Allt detta kunde du fått" skildrar en familj och tiden som rinner genom den. Det är också en roman om att vara dotter, syster och mamma på 1980- och 2020-talen.


Valérie Perrin - Tre

”Jag heter Virginie. Av Nina, Adrien och Etienne är det endast Adrien som fortfarande talar med mig. Nina föraktar mig. Vad gäller Etienne är det jag som inte vill ha med honom att göra. Trots det har dessa tre fascinerat mig sen barndomen. Jag har egentligen aldrig fäst mig vid någon annan än dem."

1996: Adrien, Etienne och Nina träffas i skolan, de är 10 år. De blir genast oskiljaktiga och ingår en pakt: en dag ska de lämna hålan de vuxit upp i och flytta till Paris, de ska alltid vara tillsammans.

2017: En bil bärgas från en sjö i deras hemby, med rester av ett lik i baksätet. Virginie, journalist med mystisk bakgrund, täcker fallet för den lokala tidningen. Gamla minnen väcks och Virginies tankar går till Nina, Adrien och Etienne och deras ovanligt starka vänskap. Vad hände med dem? Varför är de inte längre vänner? Och framför allt, vad har bilen och liket med deras trio att göra? I takt med att hon närmar sig den överraskande sanningen sätts visa relationer på prov, medan andra formas.

Valérie Perrin har en unik förmåga att med stor inlevelse och empati berätta om livet, som sällan blir som man har tänkt sig. Tre är en roman om vänskap, kärlek, skam och hopp.


Carolina Schützer - Snöfall över Paris

Livet i Paris blir inte så lugnt som den före detta tv-reportern Sophia hoppats på. En okänd släkting dyker upp i den nyrenoverade baren på rue Notre Dame des Champs och mörka hemligheter från det förflutna nystas upp. Hemligheter som hotar att krossa tillvaron på Le Lulu.

Samtidigt får Sophia reda på att hon är gravid, något som blir mer av en chock än en glad överraskning. Även om kärleken till den nya pojkvännen Tristan växer sig allt starkare är det tydligt att både Sophia och Tristan behöver göra upp med sina egna uppväxter. Tristan försvinner allt längre bort och Sophia tvingas fatta ett livsavgörande beslut.

Mitt i allt laddar personalen på Le Lulu upp för en magisk jul fylld av champagne, skaldjur och ostar. Frågan är om det går att fly från det förflutna eller om Sophia och Tristan måste konfrontera sina demoner för att kunna leva fullt ut?


När varuhuset som Carmen arbetar på stänger för gott, vet hon inte vad hon ska ta sig till. Men allt annat vore bättre än att tvingas flytta in med sin perfekta syster Sofia i hennes perfekt ordande liv i Edinburgh.

Sofia i sin tur ser inte direkt fram emot att ha den ständigt sarkastiska och svåra systern boende hos sig. Men med en bebis på väg, en mamma vars högsta önskan är att se sina döttrar komma överens och en bokhandel i akut behov av en butiksassistent, kanske det inte vore så dumt att välkomna Carmen trots allt?


Väl på plats kastas Carmen in i det dagliga tumultet i den slitna gamla bokhandeln. Det visar sig dock snart att det kommer att krävas ett sant julmirakel för att få butiken på fötter igen. Kan Carmen överraska dem alla innan jul? Och kan hon, trots alla deras olikheter, dessutom ena de viktigaste personerna i hennes liv – sin familj?


Som varm choklad med bourbon: varm, söt och med en överraskande twist.

The Times


Emma Cline - Gästen

Sommaren går mot sitt slut på Long Island och Alex har just blivit ombedd att lämna huset där hon bott den senaste tiden med sin äldre pojkvän. Någonting gick fel och relationen är över: han ska se till att hon får skjuts till stationen så att hon kan ta tåget hem till stan.

Men Alex stannar kvar. Först följer hon med i det som händer motståndslöst, sen med alltmer precision i sitt agerande. Hon är ung och snygg, utan ekonomiskt kapital men med en exakt förståelse för vad andra vill ha av henne och behöver henne till. Long Island är välbärgat med enorma villor och formklippta häckar, solen gassar ner på de privata strandklubbarna och någonstans måste allt denna rikedom kunna öppna sig mot den som inte har något?

Alex har en plan men den kräver att hon håller sig flytande i en vecka, fram till Labor Day. I den nya tillvaron har hon gjort sig fullständigt beroende av andra. Kroppen är en valuta, hennes förmåga att läsa av rummet en annan, en förhandlingsbar moral en tredje. Emma Clines gåtfulla huvudperson rör sig från plats till plats och lämnar mänsklig förstörelse i sina spår.

Gästen är en andlöst spännande roman med stark underström, vibrerande nära gestaltad och samtidigt så ovanligt öppen att hela boken framstår som en spegel.Jag har läst Svalors flykt av Majgull Axelsson. Tycker själv om att läsa baksidestexten på böcker, och så läser jag alltid de första meningarna i boken innan jag bestämmer mig för om jag ska köpa den eller inte.

Men ibland avslöjas för mycket i baksidestexten tycker jag. Så var det med Svalors flykt. Så mitt tips om du vill läsa den, läs inte baksidestexten. Här är första stycket, det räcker som sammanfattning:


Psykologen Christel har fått en ny patient. Molly Andersson 16 år. Det är åtminstone vad som står i papperen. Men Molly hävdar att Molly är ett hundnamn och vill hellre bli kallad Zadie Moonbeam. Anledningen till att hon har hamnat hos Christel är att hennes föräldrar, vars våld och missbruk har tvingat henne ut och in i olika fosterhem under hela uppväxten, äntligen är ute ur bilden. Nu kan hon få en egen lägenhet, under förutsättning att hon bedöms vara mogen för det. Och den som ska bedöma det är Christel.


Majgull Axelsson har skrivit många böcker, de jag har läst, och verkligen rekommenderar är: Rosario är död, Långt borta från Nifelheim, Aprilhäxan, Slumpvandring och Jag heter inte Miriam. Hon skriver ofta om barns utsatthet och ofta ur barnets perspektiv.


I Svalors flykt får vi följa både psykologens Christels perspektiv och Zadies perspektiv. Romanen beskriver relationen mellan Christel, som passerat pensionsålder och som är rädd att hon fått Parkinson, och Molly, som förföljs av mardrömmar om sin lillebror och deras uppväxt, och nu hoppas bo i det som ska bli hennes sista fosterhem innan hon äntligen kan få en egen etta där hon kan låsa om sig.


Christel förföljs av Zadies berättelser om sitt liv, och den relation som byggs upp är inte professionell. Det blir problematiskt för båda.


Boken är inspirerad av Lilla hjärtat-fallet och Majgull Axelsson säger i en intervju: "Det misstaget vi har gjort är att vi har utgått från att föräldrar alltid vill sina barns bästa och gör sina barns bästa".


Svalors flykt är en fruktansvärd berättelse, en roman, men tyvärr också verklighet. Läs den! Men börja med Rosario är död, om du inte läst den. Ta fram näsdukar!


I våras var jag på en frukostföreläsning (med fd simhopperskan Anna Lindberg, mkt inspirerande) på Hotel Noble House i Malmö. Blev helt förälskad i stället. Så charmigt hotell mitt i gamla stan, fyra steg från Lilla torg ungefär. Personligt, när man går genom dörrarna känns det som att komma hem till någon. Hade inte gissat att de har hundratrettiosju rum! Väldigt kreativ miljö. Perfekt lokal för möten eller sitta och jobba.


Här hade mina böcker passat in tänkte jag! (Då hade jag inte skrivit klart Valpolicellavår, men nästan:) Efter pepp och förslag och ännu mera pepp från en fd kollega och väninna (utan henne tror jag inte jag hade vågat fråga och detta hade inte blivit av, så tack till dig Linda!), tog jag kontakt med hotellets försäljningschef. Vi bokade en träff och jag la fram ett förslag att vi kanske kunde göra något tillsammans. Bokpratkväll till exempel, eller att min bok fanns till utlåning på hotellet. Hon berättade att de hade planer på att starta en liten shop i lobbyn där de ville sälja produkter från lokala hantverkare och konstnärer. Kanske de kunde ha min bok där, undrade hon? Väldigt gärna svarade jag!


Och nu i veckan öppnade shopen. Igår var jag där och såg den i verkligheten. Så himla fin!
Där ser man mina böcker tillsammans med söta örhängen, keramik och godis! Vilken grej!


Är du i Malmö tycker jag absolut att du ska besöka Noble House. Om inte för att bo så testa deras väldigt goda tapasbricka.bottom of page