UV8B0195.jpg

Jag har läst tre braiga böcker de senaste veckorna.


Tove Alsterdals "Rotvälta".

"Är mor död" av Vigdis Hjorth.

"Vingården för vilda drömmar" av Caroline Säfstrand.


Tre helt olika böcker - en bra blandning.Rotvälta är en spänningsroman som utspelar sig över tre decennier i Norrland. Snyggt språk och fina miljöbeskrivningar. Spännande till sista sidan. Rotvälta är den första fristående delen i en serie, men Tove Alsterdal har skrivit flera böcker tidigare. Blir nyfiken på dessa också!"Är mor död" är i sann Vigdis Hjorth stil en skildring av mor-dotter-relation. Gråten i halsen hela tiden. Om Johanna som lämnade Norge under tre decennier och klippte banden med sin familj. Hon kom inte ens hem till sin fars begravning. Men nu är det dags. Gillade mycket även Vigdis Hjorts tidigare böcker "Lärarinnans sång", och "Arv och miljö".


Och en riktigt feelgood: "Vingården för vilda drömmar". Utspelar sig i Arild i Skåne och är såååå mysigt skriven. Perfekt sommarläsning!


En social thriller MINDFUCKER

En spänningsroman BORTA IMORGON

En roman om ett brott EN FAMILJETRAGEDI

En psykologisk samtida spänningsroman ALLT VI INTE SA

En roman om att gå vilse i livet KLUBBEN FÖR LYCKLIGA SLUT


Vilken blandning! Så jävla bra ju. Dessutom har jag haft äran att gå på skrivkurs med dessa två första författare. Susanna träffade jag på en skrivkurs i New York, och Cecilie och jag lärde känna varandra på Författarskolan i Lund. STORT GRATTIS till utgivning! Härliga personer som skrivit läskigt bra böcker.


För första gången har jag lyssnat på en ljudbok! Och den var sååå bra. Denna thriller av Susanna Hjertonsson kan jag verkligen rekommendera. Mindfucker är dessutom en genial titel. Den är säkert lika bra att läsa, men som ljudbok var den nästan omöjligt att stänga av. Om neurokirurgen Jan-Olof som växte upp med en psykiskt sjuk mamma och drivs av kvinnoförakt, och självförakt. Och Helena, som är deppig efter sin skilsmässa och får ett fruktansvärt besked. Hon skapar en hittepåkaraktär på en dejtingsajt och får kontakt med Hans. Äntligen är hon inte så ensam längre. Jag kände med karaktärerna, de var trovärdiga, och storyn spännande in i det sista.


Förstod verkligen det braiga med ljudböcker, så jag tänker fortsätta med den här: Borta imorgon av Cecilie Östby. Denna bok vann Storytels krimtävling 2019. Text från Storytel: Julia och hennes framgångsrika man Henry har en överenskommelse. Han sköter företaget, hon serverar lyxiga luncher som imponerar på hans affärsbekanta. Men när en storaffär tar allt mer av hans tid går det ut över deras förhållande. Och när Julia dessutom får veta att Henry festat på Café Opera med sin unga vackra assistent brister det för henne.

Nästa morgon vaknar Julia ensam. På golvet ligger en paljettklänning, men själv minns hon ingenting. Nu inleds en kittlande och oförutsägbar händelsekedja som ser ut att leda till katastrof. Visst vill du läsa?


En familjetragedi är Mattias Edvardsson nya roman. Tre unga människor och två mord. Måste man ju läsa. Tipsar också om hans första bok, En nästan sann historia, som är riktigt bra.

Nyfiken på denna? Jag med! Har du läst? Enligt Adlibris är Allt vi inte sa "en berättelse i gränslandet mellan psykologisk spänning, mörk underhållning och samtidsroman i fritt fall och utan bromsanordning". Yes. Kommer bli perfekt på semestern.

Avslutar med lite gladare bok! Tror jag? Men beskrivningen låter ändå hoppfull. Klubben för lyckliga slut av Caroline Säfstrand, om en skrivkurs, att gå vilse i livet och hitta nya vägar. Låter mysigt!

Regmannen - en trädgårdsberättelse. En så mysig bok! Och SÅ bra berättad av Jonas Karlsson. Han skriver så bra att man blir helt avslappnad och glad! Måste direkt leta upp fler böcker av honom. Men - denna. "Regnmannen". En berättelse om rosor, regn, slumpen, att bli äldre och att bli lämnad ensam kvar.


Den äldre ensamme och motvilligt pensionerade regissören Ingmar vårdar alla rosor som hans fru drivit upp så fint. Det går sådär. Nyfikna grannar kommer med goda råd som han verkligen inte är intresserad av. Dessutom har han ont i knät, och ingen fattar hur de ska kunna hjälpa honom. Allra minst hans son, som är läkare, vilket inte gör saken bättre.


En dag hittar Ingmar en rostig gammal kran långt in i den övervuxna trädgården. Det är bevattningsförbud pga torkan och han måste gömma den gula trädgårdsslangen så att ingen ser vad han har för sig. Vattna får man ju inte. Kranen visar sig kunna öppna upp de mest oväntade händelser. Plötsligt går det ändå att prata med grannen.


Han är kanske inte så dum som han verkar.


Boken är både rolig och allvarlig. Mysig och berättad på ett jättefint sätt av Jonas Karlsson. I början kanske lite upprepande på sina ställen, men det gör ingenting. Man vill läsa vidare.


Så denna tycker jag verkligen du ska läsa. Helt perfekt att sträckläsa på stranden eller i trädgården medan man lyssnar på regnet. Nu vill jag köpa ännu fler rosor! Och fler böcker av Jonas Karlsson!