top of page

LÀmna vÀrlden bakom dig


Jag har lÀst "LÀmna vÀrlden bakom dig", av Rumaan Alam. Boken har blivit riktigt uppskriven, kan man sÀga sÄ? Jag menar att den fÄtt mycket uppmÀrksamhet och fick mycket fin kritik i USA nÀr den kom ut i höstas. Nominerad till National Book Award och hela faderuttan. Den ska bli Netflixfilm med Julia Roberts och Denzel Washington. SÄ - förvÀntningarna var ju ganska höga.


Boken handlar om en typisk New York-familj, mamma-pappa-barn-barn som Äker frÄn sin lÀgenhet i Brooklyn för att fira semester i hyrt lyxfinhus med pool pÄ Long Island. Huset ligger lÄngt utanför allt och det Àr tyst och lugnt. Sent pÄ kvÀllen knackar det pÄ dörren och ett Àldre par presenterar sig som husets Àgare. Ett elavbrott har slagit ut hela New York (utom semesterhuset - dÀr finns det ström), det finns ingen mobiltÀckning och den dystopiska kÀnslan byggs snabbt upp.


Om man hade tagit hela New York i sina hÀnder och plockat isÀr staden som ett legobygge, lagt ner bit för bit i en genomskinlig plastback, puff ner med alla Manhattans höghus, ner med Hamptons vita strandhus, i med nÄgra rosa randiga blusar frÄn Ralph Lauren nÀr vi ÀndÄ Àr igÄng, lÀgg till The New Yorker, olivolja frÄn Eataly, hela jÀvla Lazard, Cobble Hill, nÄgra Manhattan-drinkar, ett gÀng av New York Times Book Review, en sju Ätta finansmÀnniskor... dÄ hade det blivit boken. Det Àr ju inget fel pÄ New York. TvÀrtom - jag Àlskar New York. Men alla dessa referenser radas upp i boken, och det blir uttröttande, ett oÀndligt upprepande. Författaren har en hel del roliga formuleringar och liknelser, men Àven dessa blir man ganska mÀtt pÄ, ganska snabbt.


Det Àr rörigt att hÀnga med i perspektivbytena. PÄ ena raden fÄr man hÀnga med i mammans tankar, pÄ nÀsta rad dottern och nÀsta kan det vara Denzel Washington-kopian, huvudrollen som klurigt nog heter George Washington. Det Àr inte lÀtt att i sÄ snabba vÀndningar följa med de olika karaktÀrerna.


Författaren ger mÄnga övertydliga förklaringar om karaktÀrernas hudfÀrg. Detta kunde han skrivit snyggare (om det mÄste vara med?) istÀllet för rakt ut.





NÄgot som ocksÄ slog mig Àr om en trettonÄring verkligen skulle sÀtta pÄ en DVD (finns ingen internetuppkoppling - men ÀndÄ?) och en DVD med VÀnner? Vet man ens vad Friends Àr om man Àr tretton?


För en gÄngs skull (nej, gÀller Àven Harry Potter) kanske filmen kommer vara bÀttre Àn boken.

bottom of page