top of page

Nya böcker i november
Jag älskar nästan allt från förlaget Sekwa! De ger ut franskspråkig (nu även engelsk och svensk) litteratur, främst från kvinnor. Den första bok jag läste från dem var Igelkottens elegans, minns fortfarande hur bra jag tyckte den var. Bonuslästips om du inte läst den. Nu ser jag fram emot En rysk docka från Buenos Aires, av Laetitia Ayrès. Författaren är skådespelerska och sångerska, och denna bok är hennes första.

Boken handlar om Claire som är före detta skådespelare och nu dubbar film, och om Alma som är skådespelare. När de möts avslöjas familjehemligheter, och de upptäcker att båda har en liten tatuerad rysk docka på skulderbladet.


För inte länge sen läste jag en bok som hette Biodlaren från Aleppo, av Christy Lefteri. Mycket bra var den. Blev glad när jag såg att hon har skrivit en ny bok, Sångfåglar, en berättelse om Nisha, en kvinna från Sri Lanka som emigrerade till Cypern för att ge sitt barn en framtid. En kväll lämnar hon hushållet där hon arbetar, och hörs inte av igen. Polisen lägger ner ärendet och Nishas arbetsgivare börjar utreda försvinnandet.


Öland + mord = Johan Theorin. Kan bara bli bra! Polisen Tilda Davidsson kopplar fallet till sin egen släkting.


Suad Alis familj flydde från inbördeskriget i Somalia och hon kom till Sverige som treåring. Idag är hon statsvetare, expert på flyktingfrågor på Migrationsverket. Hon har också varit sommarpratare. Dina händer var fulla av liv är hennes första roman, om en kvinna som varit lyckligt gift och Mogadishus bästa gymnasielärare som hamnar som ung änka i Sverige och försörjer sig genom att städa skolkorridorer.


Isbrytare är andra delen i deckarserien om August Strindberg (nej inte den August), av Kristina Ohlsson. Första delen heter Stormvakt och var riktigt bra. August Strindberg är före detta finansmannen som öppnar Second Hand butik. Bara det är ju spännande! Men sen är det lite mord och sånt också. Och så den charmiga polisen Maria såklart.

bottom of page