top of page

Boktips! 38 pocketböcker för semestern

När jag skriver detta väntar jag på att få "Nakanos secondhand butik" (helt ny så finns tyvärr inte i pocket) i brevlådan. När detta publiceras har jag förhoppningsvis redan fått den och börjat läsa. Tror den kan vara bra. Gillade hennes förra bok jättemycket, Senseis portfölj. Jag skriver om den här. Och den finns i pocket! Läs den.


Försökte förresten boka Nakanos secondhand butik på biblioteket men fanns ett ex och det var 16 personer före i kö. Har icke tålamod för det.


Här får du sammanlagt 38 tips!



Färskt vatten till blommorna - Valérie Perrin

Nr 1 på franska och italienska bästsäljarlistor och utnämnd till italiens mest populära "lockdown-roman". Färskt vatten till blommorna är en förtrolig och innerlig roman om en kvinna som envisas att tro på lycka mot alla odds. Violette Toussaint är vaktmästare på en kyrkogård i en liten by i Bourgogne. Tillfälliga besökare och lokala invånare samlas gärna i hennes kök för en kopp kaffe, en pratstund, en gråtstund eller ett förlösande skratt. Violette är en tystlåten kvinna som föredrar att lyssna på andra. Få vet egentligen varför hon lever här ensam, mellan sin vackra trädgård och den välskötta kyrkogården, bara att hon verkar vara tillfreds och sprider lugn och värme omkring sig. Sent en kväll får Violette ett ovanligt besök. En förbryllad man, poliskommissarie till yrket, förklarar att hans nyligen avlidna mor har önskat att få bli begravd i just denna kyrkogård, långt borta från hemmet och bredvid en för honom helt främmande man. I takt med att Violette hjälper honom att reda ut mysteriet kring hans mor, fattar kommissarien tycke för Violette men börjar även att gräva i hennes förflutna. Det blir slutet på Violettes stillsamma tillvaro...


En vänskap - Silvia Avallone

Efterlängtad ny roman av författaren till Stål och Där livet är fullkomligt.


Om någon hade bett Elisa tala om exakt när hennes och Beas vänskap började skulle hon inte ha kunnat svara. Var det den där kvällen när Beatrice dök upp på stranden - plötsligt, som en stjärna som föll ner från himlen? Eller var det senare, när de stal ett par jeans i en exklusiv butik och flydde på sina moppar? Slutet är hon däremot säker på, trots att det har gått tretton år gör det fortfarande ont.


Numera tror alla att de känner hennes bästa vän, Beatrice, som har följare över hela världen. De vet vad hon har på sig, vad hon äter och vart hon åker på semester. De beundrar henne, avundas henne, hatar henne, dyrkar henne. Men ingen anar den hemlighet som döljer sig bakom leendet som alltid är exakt likadant, ingen kan föreställa sig hur det var när "la Rossetti" bara var Bea.


Elisa är en skygg kvinna, fortfarande bara drygt trettio men kanske lite gammaldags. Hon tycker varken om att visa upp sitt liv eller sociala medier. Men nu vill hon berätta historien om deras vänskap.


Silvia Avallone har skrivit en ny stor roman om vår tid, om unga kvinnor och klass och Italien, med utgångspunkt i frågan som vi alla ställer oss: "Måste man verkligen berätta om sitt liv för att det ska existera?"


Kvinna sedd bakifrån - Jesper Wung-Sung

Ida Ilsted och Vilhelm Hammershøi träffas när Idas bror Peter tar med sig konstnärsvännen hem på sommarlov. När Vilhelm friar innan sommaren är över undrar många vad han ser i den unga Ida, särskilt parets mödrar. Idas mor är psykiskt labil och verkar inte tro att någon skulle vilja ha dottern, och Vilhelms mor är överhuvudtaget emot att hennes begåvade son ska gifta sig. Men bröllop blir det och paret beger sig till Paris, Italien och London för att leta motiv. Däremellan bor de på olika adresser i Danmark. Resorna till trots utvecklas Vilhelm alltmer till den interiör- och porträttmålare han kommer att bli känd som. I synnerhet målar han Ida. (kommer 3 juli)


Läs min recension HÄR.


De galna kvinnornas bal - Victoria Mas

En gripande och storslagen berättelse om kvinnor, frigörelse och galenskap

Paris, 1885. På sjukhuset Salpêtrière håller doktor Charcot föreställningar för en fascinerad publik där han sätter de kvinnliga patienterna i trans. Kvinnorna anses galna, sjuka eller bara besvärliga och har lagts in på Salpêtrière av fäder, bröder och makar. Varje år anordnas en bal på sjukhuset; en fest där den parisiska societeten nyfiket kan beskåda de inlagda - och ett sällsynt ögonblick av hopp för kvinnorna.


Geneviève är sjuksköterska och har hängivit sig till vetenskapen efter sin systers död. Men allting förändras när hon möter den unga Eugénie som hamnat på Salpêtrière mot sin vilja. Under balen flätas deras öden samman för alltid.


Läs min recension HÄR.


Vingården för vilda drömmar - Caroline Säfstrand

Sommaren på en skånsk vingård väcker drömmar till liv och får sanningar att bubbla upp till ytan. Erica sätter sig på tåget och lämnar hastigt sin man och livet i storstaden. Hon vet inte vart hon är på väg, bara att hon måste komma bort för att orka möta sorgen hon bär på. I Arild, femtiosex mil söderut, hamrar Marcus ner en skylt i marken: "Rum uthyres!" Det är färgstarka grannen Beatrix idé för att få ekonomi i vinodlingen som Marcus och hans farfar driver. Samtidigt sitter Lilian ensam i lägenheten i Helsingborg och iakttar allt som pågår utanför hennes fönster. Med pennan tecknar hon det som livet inte gav henne. Vad hon inte anar är att en ung kvinna i Stockholm just påbörjat en resa söderut, och att detta kommer att förändra livet för Lilian och flera andra.



Fler av mina inlägg med tips på pocketböcker:


8 pockettips kan du läsa här

20 pockettips kan läsa här

5 pockettips kan du läsa här

bottom of page