top of page

Boktips! Ny bok av Jojo Moyes

Uppdaterat: 5 maj 2023


Jag har läst Jojo Moyes nya bok, "Andra kvinnors liv". Boken handlar om två olika kvinnor, Nisha och Sam, och deras "osannolika möte". Båda är i fyrtioårsåldern men lever helt olika liv. Nisha är gift med en mångmiljonär och tillbringar dagarna med shopping och att resa runt bland sina olika hus över världen. Sam har ett jobb hon trivs med, men hennes man är arbetslös och tillbringar dagarna med att deppa framför tv:n och pengarna börjar ta slut.


En dag får Sam av misstag med sig Nishas gymväska hem. I den ligger ett par röda högklackade Louboutinskor som Sam inte kan låta bli att prova. Skorna får henne att känna sig som en ny människa och hon får ett helt nytt självförtroende, vilket öppnar nya möjligheter. En parantes, men ändå: Bokens originaltitel är "Someone else's shoes". Undrar varför den inte heter "IN someone else's shoes"? Och hur det kom sig att man valde en helt annan titel på svenska. Men hursomhelst.


Samtidigt går det inte lika bra för Nisha. På gymmet får hon ta Sams kläder, herregud paniken av billigheten. När Nisha försöker komma in i takvåningen på hotellet där hon bor, blir hon stoppad av sin mans säkerhetsvakter. Han har inte bara spärrat hennes tillgångar, utan vägrar också att prata med henne. Utan pengar, utan kläder och utan någonstans att bo, gör hon upp en plan för hur hon ska ta tillbaka sitt liv.


Detta är en lättläst feelgood som var kul att läsa. En hel del roliga dialoger och jag undrade hur det skulle sluta. Sträckläsning helt klart. Men tyckte att karaktärerna var något platta. Jag kom aldrig riktigt nära någon av dem. Historien var något skruvad, men så kan det ju vara även i verkligheten, och definitivt i en feelgood!


"Andra kvinnors liv" kommer inte upp i samma nivå som till exempel Jojo Moyes "Me before you", på svenska "Livet efter dig", enligt mig. "Livet efter dig" tycker jag är en riktigt bra feelgood, som får en både att skratta och gråta. En av mina andra Jojo Moyes-favoriter är "Sista brevet från din älskade".


Här kan du läsa om fler böcker av Jojo Moyes.


PS: vill du få ett mail med boktips varje torsdag? Då ska du skriva upp dig HÄR! Dessutom får du de första 3 kapitlen av min feelgoodroman Zinfandelsommar GRATIS.コメント


bottom of page