top of page

Harvey

I oktober tipsade jag om Harvey, av Emma Cline. Nu har jag läst den.
Boken är en roman som utspelar sig under en enda dag. Dagen innan Harvey Weinstein ska få sin dom. Författaren lyckas gestalta människan Harvey otroligt nära. När han sätter en godisbit i halsen sväljer jag själv flera gånger som om det skulle hjälpa honom. Han är en dömd sexförbrytare. Han har betett sig som ett svin mot hur många kvinnor som helst. Varför vill jag inte att den där godisbiten fastnar i halsen? Varför vill jag ens läsa den här boken? Jag vet inte. För att jag hade läst att det var en bra skriven berättelse. För att jag tyckte mycket om Emma Clines debutroman Flickorna, som handlar om de flickor som drogs in i Charles Mansons sekt.
Huvudpersonen Harvey är övertygad om att han kommer bli frikänd. Han tycker synd om sig själv, synd om sina döttrar som ska behöva genomlida detta pga kvinnorna, som "förstört familjer". Det är fascinerande att läsa hans tankar. Att det är kvinnorna som förstört familjer. Inte han. Om hur han totalt kan lyckas förtränga allt som skrivs om honom. Om han nu verkligen lyckas med det, ett gigantiskt självbedrägeri. Emma Clines ambition var att visa att "inte ens Weinstein är ett monster 24 timmar om dygnet". Jag tycker att hon lyckas.


Temat i Emma Clines alla böcker är maktmekanismerna mellan män och kvinnor. Nu skriver hon på en ny roman, temat är detsamma. Den nya romanen handlar om en ung kvinna som inleder ett förhållande med en rik, äldre man. Jag har inte lyckats hitta när boken kommer ut.


Vore roligt att höra om du läst Harvey? Vad tyckte du? Kommentera gärna.

Comments


bottom of page